petek, 29 marca, 2024
DomaSlovenijaUS: Pogoj PC za zaposlene v državni upravi je neskladen z ustavo

US: Pogoj PC za zaposlene v državni upravi je neskladen z ustavo

Ustavno sodišče je presodilo, da je bil vladni odlok, ki je za zaposlene v državni upravi uvajal pogoj preboleli ali cepljeni (PC), v neskladju z ustavo, saj ni bil sprejet v skladu z zakonskimi zahtevami. Ustavno sodišče je izvajanje odloka sicer zadržalo že konec septembra.

V skladu z vladnim odlokom, ki naj bi začel veljati 1. oktobra, bi morali zaposleni v državni upravi, ki želijo delo opravljati v prostorih delodajalca, izpolnjevati bodisi pogoj prebolelosti bodisi pogoj cepljenosti, medtem ko se iz t. i. pogoja PCT izloči T, torej možnost testiranje. Ta pogoj bi veljal za ožjo državno upravo (ministrstva, organi v sestavi, inšpekcije, policija, vojska in upravne enote), ne za celoten javni sektor.

Zaradi pogoja PC v državni upravi je bilo na ustavnem sodišču vloženih več ustavnih pobud, konec septembra pa je ustavno sodišče izvajanje odloka zadržalo. Čeprav odlok ni več v veljavi, je ustavno sodišče o njem vsebinsko odločalo in zdaj na pobudo Policijskega sindikata Slovenije odločilo, da je določba o pogoju PC v državni upravi v neskladju z ustavo.

Odločbo je ustavno sodišče sprejelo s šestimi glasovi proti trem. Sodnika Klemen Jaklič in Rok Svetlič sta dala odklonilni ločeni mnenji, pritrdilna ločena mnenja pa so dali Špelca Mežnar, Katja Šugman Stubbs, Rok Čeferin, Rajko Knez in Marijan Pavčnik.

Kot je znano, je Policijski sindikat Slovenije kmalu po sprejetju odloka vložil zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti 10.a člena Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, saj so menili, da je v neskladju z ustavo. Odlok naj ne bi imel ustrezne podlage v Zakonu o nalezljivih boleznih oziroma naj bi bil v nasprotju s tem zakonom. Predlagatelj je trdil, da 10.a člen odloka protiustavno in nezakonito določa de facto obvezno cepljenje, ker ne glede na prvi odstavek 5. člena odloka, ki za opravljanje dela predpisuje izpolnjevanje pogoja prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja oz. PCT, le za zaposlene v državni upravi zahteva izpolnjevanje pogoja bodisi prebolevnosti bodisi cepljenja, ne pa tudi testiranja. (24ur.com, MMC RtvSlo)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča