sobota, 20 aprila, 2024
DomaSlovenijaUS zadržalo dovoljenje za odstrel 222 medvedov

US zadržalo dovoljenje za odstrel 222 medvedov

Upravno sodišče je z začasno odredbo zadržalo izvršitev dovoljenja ministrstva za okolje in prostor za odstrel medvedov, in sicer do pravnomočne odločitve v upravnem sporu, ki ga je sprožilo mednarodno društvo za varstvo okolja in narave Alpe Adria Green.

Ocenilo je, “da je v konkretnem primeru izkazana ne samo težka popravljivost škode, ampak celo nepopravljivost škode, kajti odstreljenih medvedov kot strogo zavarovane živalske vrste ne bo mogoče nadomestiti, pri čemer uboj vsake posamezne živali, ki je zavarovana na nacionalni in mednarodni ravni, pomeni neprecenljivo in nenadomestljivo škodo”.

Koliko medvedov je uspelo lovcem ustreliti od uveljavitve dovoljenja ministrstva, 15. marca, do odločitve upravnega sodišča, v društvu AniMA ne vedo, “na podlagi izkušenj iz prejšnjih let pa predvidevamo, da bo številka presegla sto”, so zapisali.

V društvu ocenjujejo, da je vsako tovrstno dovoljenje za odstrel medveda nezakonito, to pa po njihovih besedah vedno znova ugotavlja tudi upravno sodišče, ki “vsako leto zadrži kvotni odstrel in tovrsten lov na zavarovano živalsko vrsto označi kot nezakonit”.

V Sloveniji naj bi bilo v tem trenutku več kot tisoč medvedov, kar je po oceni Lovske zveze Slovenije veliko preveč.

Vseeno pa v društvu opozarjajo na spornost odstrela. Slovenija odstrele medvedov upravičuje z družbeno nesprejemljivostjo medvedov na področjih, na katerih prihajajo ali bi lahko prišli v stik s človekom, a škodo, ki nastane zaradi medveda, bi bilo možno omejiti z vrsto zaščitnih ukrepov, ki pa se ne izvajajo, pravijo. Populacijo bi bilo mogoče naravno uravnovesiti tudi s tem, da bi ukinili krmljenje medvedov, pravijo. Menijo tudi, da ni primerno, da “so na državni ravni predpisane visoke kvote odstrela zavarovanih živalskih vrst namenjene ustvarjanju ekonomske dejavnosti lovskega turizma s prodajo lovskih dovolilnic tujim državljanom”.

Opozarjajo še, da je skladno z mednarodno in slovensko zakonodajo dovoljen odstrel le tistih medvedov, ki so dokazano napadli oziroma dokazano ogrožajo premoženje ali ljudi, in sicer na podlagi posamičnega akta, izdanega v posebnem upravnem postopku. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča