četrtek, 22 februarja, 2024
DomaSlovenijaUstavno sodišče zadržalo določbo o omejitvi potovanj v rdeče države

Ustavno sodišče zadržalo določbo o omejitvi potovanj v rdeče države

Ustavno sodišče je sprejelo pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti 11. člena vladnega odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi obvladovanja epidemije covida-19 ter do končne odločitve zadržalo izvrševanje tega člena, ki omejuje potovanja v države na rdečem seznamu. Odločitev je objavljena tudi v uradnem listu.

Ustavno sodišče je sprejelo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti 11. člena vladnega odloka o določitvi pogojev za vstop v Slovenijo zaradi obvladovanja epidemije covida-19 ter do končne odločitve zadržalo izvrševanje tega člena, ki omejuje potovanja v države na rdečem seznamu. Odločitev je objavljena v uradnem listu.

Vlada je 28. marca sprejela odlok, s katerim je močno omejila izstop in vstop v državo, s čimer je želela pred velikonočnimi prazniki omejiti grožnjo širjenja novega koronavirusa. Od 29. marca so tako za slovenske državljane in osebe s prebivališčem v Sloveniji prepovedana potovanja v države oziroma administrativne enote držav na rdečem seznamu, razen za izjeme, med katerimi so med drugim tisti, ki so preboleli covid-19 ali pa so se cepili proti tej bolezni.

Pobude za oceno ustavnosti 11. člena odloka so vložili Rok Ban in družba Bas Production, Matic Kocijančič in nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar, ki trdijo, da so jim s tem kršene številne pravice.

Ustavno sodišče je njihove pobude sprejelo in v sklepu ugotovilo, da so škodljive posledice, ki bi jih lahko povzročilo izvrševanje izpodbijane določbe ob njeni morebitni protiustavnosti, s katero bi se omejila možnost izstopa iz države in prek tega omejile pravica do svobode gibanja, pravica do zasebnega in družinskega življenja ter pravica do svobodne gospodarske pobude, hujše od škodljivih posledic za varstvo javnega zdravja, ki bi jih lahko povzročilo začasno zadržanje izvrševanja te določbe ob njeni morebitni ustavni skladnosti. Sodišče je zato sklenilo zadržati izvrševanje 11. člena odloka do svoje končne odločitve.

Kot je v sklepu poudarilo ustavno sodišče, so izjeme v odloku, ki dopuščajo potovanja v druge države, določene ozko, seznam rdečih držav pa vsebuje 158 držav, kar pomeni, da je možnost izstopa iz Slovenije močno omejena. Sodišče ob tem poudarja, da so omejitve izstopa iz države bistveno strožje kot pri vstopu.

Izjem malo, seznam rdečih držav pa obširen

Kot je v sklepu poudarilo ustavno sodišče, so izjeme v odloku, ki dopuščajo potovanja v druge države, določene ozko, seznam rdečih držav pa vsebuje 158 držav, kar pomeni, da je možnost izstopa iz Slovenije močno omejena. Sodišče ob tem poudarja, da so omejitve izstopa iz države bistveno strožje kot pri vstopu.

Pravica posameznika, da zapusti državo, je varovana v okviru pravice do svobode gibanja, pomembnost pravice zapustiti državo pa izhaja iz številnih mednarodnih instrumentov in je ključna za učinkovito delovanje demokratičnega sistema, poudarjajo ustavni sodniki.

“Pravica do svobode gibanja je tudi ena od temeljnih svoboščin prava EU,” izpostavlja ustavno sodišče in dodaja, da je pomembno, da se pri omejitvi te pravice upoštevajo individualne okoliščine posameznika in da omejitve ne povzročajo diskriminacije. Nadaljnje izvrševanje te določbe bi posegalo v pravico do zapustitve države velikega števila prebivalcev Slovenije, opozarjajo sodniki.

Odločitev o sprejetju pobud je podprlo osem ustavnih sodnikov, proti je glasoval sodnik Klemen Jaklič. Odločitev o zadržanju izvrševanja omenjenega člena pa je podprlo sedem sodnikov, proti sta glasovala Jaklič in Marko Šorli.

Jaklič je ob tem podal odklonilno ločeno mnenje, Šorli pa je dal delno pritrdilno in delno odklonilno ločeno mnenje. Sodnici Špelca Mežnar in Katja Šugman Stubbs ter sodnik Rok Čeferin so dali pritrdilna ločena mnenja.

Hojs: Zaostritev tako, da vstop ne bo več tako preprost

Notranji minister Aleš Hojs se je na odločitev ustavnega sodišča odzval z besedami, da se ne bomo še kmalu znebili virusa. Za STA je dodal, da žal ustavni sodniki za nič ne odgovarjajo, pa tudi sicer so nesposobni odločanja, začasno zadržujejo pravne akte, odločajo pa se ne. “Ob taki sestavi je težko drugače,” je ocenil.

Na vprašanje, ali je možna kakšna prilagoditev odloka, je Hojs odgovoril, da bodo zadeve zaostrili drugače in bodo ljudje lahko, kot pravi ustavno sodišče, prosto odhajali iz države, vstop pa ne bo več tako preprost. (STA, 24UR, MMC RTV Slo)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča