sobota, 27 aprila, 2024
DomaSlovenijaUstavno sodišče zadržalo uvedbo pogoja PC v državni upravi

Ustavno sodišče zadržalo uvedbo pogoja PC v državni upravi

Ustavno sodišče je z sedmimi glasovi za in dvema proti zdržalo določbo, ki bi od zaposlenih v državni upravi zahtevala izpolnjevanje pogoja PC. V Policijskem sindikatu Slovenije (PSP) pozdravljajo odločitev Ustavnega sodišča in dodajajo, da bi morala vlada biti prva v tej državi, ki spoštuje ustavo. V Pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja (PSSJS) so pred odločitvijo US opozarjali, da bi izvajanje odloka lahko povzročilo nepopravljivo škodo, vlado pa so pozvali, naj sporne odloke nemudoma umakne.

V Policijskem sindikatu Slovenije (PSP) pozdravljajo odločitev Ustavnega sodišča. “V prvi vrsti, da je obravnavalo našo pobudo in preprečilo poseganje vlade v človekove pravice in svoboščine. Tako pravice policistov, drugih zaposlenih v državni upravi ter vseh državljanov. Ta odločitev nastavlja ogledalo vladi republike Slovenije, zaradi dejanj katere smo priča nazadovanju na področju temeljnih pravic in demokratičnih standardov. Politična oblast bi morala biti prva v državi, ki bi morala spoštovati ustavo,” je povedal predsednik sindikata Rok Cvetko na današnji novinarski koferenci.

Dodali so, da pričakujejo, da se “po tej odločitvi US tudi vlada vnaprej odloča bolj premišljeno, predvsem pa v duhu socialnega partnerstva odloča o pravicah vseh v Republiki Sloveniji.” Hkrati pa so izrazili pričakovanje, da bo tudi končna odločitev US enaka kot današnja. (STA, 24ur.com)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča