četrtek, 18 aprila, 2024
DomaSvetV Avstrijo in Italijo brez karantene le cepljeni in preboleli s PCR-testom

V Avstrijo in Italijo brez karantene le cepljeni in preboleli s PCR-testom

Pred nami so prazniki in nekateri se bodo odpravili na smučarijo v Italijo in Avstrijo, spet drugi zaradi službe dnevno migrirajo v omenjeni državi. A veljajo novi pogoji ob vstopu.

V Avstrijo od danes brez obvezne karantene lahko vstopajo le še cepljeni proti covidu-19 ali prebolevniki.

Za prihode iz Slovenije se zahtevajo potrdilo o cepljenju ali prebolelosti in veljaven negativen PCR-test, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali potrdilo o poživitvenem cepljenju. Prijava v teh primerih ni potrebna.

Ljudje, ki so zgolj cepljeni ali preboleli, se morajo prijaviti (angleški jezik ali nemški jezik) in nastopiti obvezno karanteno, ki se lahko prekine takoj po predložitvi negativnega izvida PCR-testa.

Ljudje, ki niso cepljeni ali preboleli, se morajo prijaviti in nastopiti 10-dnevno karanteno, ki jo s predložitvijo negativnega izvida PCR-testa lahko prekinejo šele peti dan po nastopu karantene.

Za prebolele se upošteva: EU-digitalno covidno potrdilo oz. zdravniški ali upravni certifikat o prebolelosti v zadnjih šestih mesecih (v nemškem ali angleškem jeziku).

Za cepljene se upošteva
: EU-digitalno covidno potrdilo oz. certifikat o cepljenju s cepivi podjetij BioNtech-Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Sinopharm, Sinovac ali Covishield (v nemškem ali angleškem jeziku), ki mora izkazovati, da:
A) je oseba prejela oba odmerka cepiva, pri čemer od drugega odmerka ni minilo več kot devet mesecev;
B) je od cepljenja preteklo več kot 22 dni in manj kot devet mesecev, če gre za cepivo, pri katerem je predviden zgolj en odmerek;
C) od cepljenja ni minilo več kot devet mesecev, če je bil vsaj 21 dni pred cepljenjem izveden pozitiven PCR-test ali se je pred cepljenjem razpolagalo z dokazilom o nevtralizirajočih protitelesih;
D) je med osnovnim in poživitvenim cepljenjem minilo vsaj 120 dni.

Več na: http://www.celovec.konzulat.si/index.php?id=6024&L=912

Na NIJZ pojasnjujejo, da je forma potrdila enotna na ravni EU in da se poživitveni odmerek vpiše kot 2/2 in ne kot 3/3, saj je oseba prejela drugi odmerek in ne tretji, ki se vpiše kot poživitveni odmerek za polno cepljene osebe po dvoodmerni shemi. Ob tem dodajajo, naj se v primeru napačno zapisanih podatkov državljani obrnejo na izvajalce zdravstvene dejavnosti, kjer so opravili cepljenje oz. vnesli druge podatke, saj lahko le izvajalci zdravstvene dejavnosti popravijo oziroma dopolnijo te podatke.

Pogoji so se s 16. decembrom spremenili tudi v Italiji. Potniki iz Slovenije in iz večine Evropskih držav lahko v Italijo vstopijo, ne da bi morali v karanteno ob hkratnem izpolnjevanju treh pogojev. Prvi je izpolnjena digitalna registracija t. i. DPLF (digital passanger locator form) in jo je treba pokazati ob nadzoru v elektronski ali tiskani obliki. Drugi je eno od zelenih potrdil za covid-19, ki ga izda pristojni zdravstveni ali ustrezni državni organi in potrjuje, da je bilo zaključeno cepljenje opravljeno vsaj 14 dni pred vstopom v Italijo ali da je potnik prebolel covid-19, potrdilo o prebolelosti pa velja 180 dni od datuma prvega pozitivnega izvida. Hkrati morajo potniki imeti opravljen negativen izvid PCR-testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur, to velja za vse potnike, starejše od šest let.

Otroci od dopolnjenega 6. leta morajo imeti opravljen negativni izvid testa na novi koronavirus. Otrokom med 6. in 12. letom, ki vstopajo v spremstvu osebe, ki izpolnjuje vse pogoje, ni treba v samoizolacijo.

Kdor pogoja PC ne izpolnjuje, mora v Italiji opraviti PCR- ali hitri antigenski test, oditi v samoizolacijo na naslovu, ki so ga navedli v DPLF-formularju, in po koncu samoizolacije opraviti hitri ali PCR-test v Italiji.

Vse izjeme, ki so doslej veljale za državljane Slovenije in so se nanašale na čezmejne delavce, šolarje ali osebe, ki vstopajo dnevno v Italijo (gre za dnevne migrante, ki vstopajo v Italijo iz stalnega ali začasnega bivališča, oddaljenega ne več kot 60 km), ostanejo nespremenjene. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča