petek, 19 aprila, 2024
DomaSlovenijaV četrtek maraton nadzora za prehitre

V četrtek maraton nadzora za prehitre

Agencija za varnost prometa (AVP) v sodelovanju s policijo začenja nacionalno preventivno akcijo Hitrost, s katero želi opozoriti na pomen prilagojene hitrosti voznim razmeram, ustrezne varnostne razdalje in zaviralne poti.

V četrtek, 24. marca, bodo policisti na okoli 600 lokacijah po vsej državi izvedli tudi t. i. maraton nadzora hitrosti. Robert Vehovec iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi je med drugim opozoril: “Še posebej bi radi izpostavili četrtek, 24. marca 2022, ko lahko vozniki v Sloveniji in praktično vseh državah Evropske unije pričakujejo maraton nadzora hitrosti. Načrtujemo, da bomo delovali na okoli 600 lokacijah, v nadzor pa bomo vključili vsa tehnična sredstva, ki jih imamo na voljo. Tako kot je praksa že zadnjih nekaj let, bomo v slovenski policiji tudi tokrat objavili lokacije, kjer bomo delovali, na ta način pa želimo pokazati, da želimo delovati predvsem preventivno ter z željo, da vozniki z umirjeno in defenzivno vožnjo pripomorejo k varnejšim cestam.

Voznike in vse udeležence v cestnem prometu bi zato še enkrat opomnili na to, da smo za dobro prometno varnost odgovorni vsi skupaj, in sicer predvsem tako, da se odgovorno obnašamo v prometu – odgovorno ravnanje pa se zagotovo začne z vožnjo v skladu s predpisi in omejitvami hitrosti, zato poziv vsem, da se nam pridružijo v naših naporih, da letos naredimo korak k varnejšim cestam.” Dodaten poziv tudi voznikom motornih koles in mopedov. Pomladne vozne razmere so namreč zanje še posebej kritične.

Zaradi neprilagojene hitrosti lani umrlo 49 cestnoprometnih udeležencev

Z novo medijsko kampanjo pod naslovom Najhitrejši včasih ne pridejo na cilj želi agencija javnost opozoriti na pomen prilagojene hitrosti voznim razmeram, na ustrezno varnostno razdaljo in zaviralno pot. Neprilagojena hitrost je namreč še vedno med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami. Samo lani je bilo zaradi neprilagojene hitrosti na slovenskih cestah kar 49 smrtnih žrtev!

V času akcije bodo policisti po vsej Sloveniji izvajali poostren nadzor hitrosti (akcija Speed), ki je mednarodno usklajen in se bo izvajal na območju celotne Evrope ter ga organizira ROADPOL, evropska mreža prometnih policij. Skupaj z agencijo ob tej priložnosti znova opozarjajo: “Hitreje kot vozite, siloviteje boste trčili, kar lahko pomeni razliko med hudo prometno nesrečo in lahkim trčenjem. Dosledno upoštevajte vse omejitve hitrosti in jih prilagajajte razmeram na cesti.”

Po trenutnih (začasnih) in zaskrbljujočih podatkih AVP se je med 1. januarjem in 11. marcem letos na slovenskih cestah zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo 480 prometnih nesreč. Dve osebi sta v teh prometnih nesrečah izgubili življenje, 24 je bilo hudo, kar 197 pa lažje poškodovanih.

 

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča