V četrtek vremensko pester dan

35700
214

Lani smo v tem času imeli pravo babje poletje s temperaturami do 25 st. C, letos pa so razmere povsem drugačne, za kar skrbi vrtinec hladnega zraka, ki se je spustil nad Srednjo Evropo. Po zelo hladnem jutru se je sicer danes kar prijetno ogrelo, a že jutri bo spet hladneje.

Na vreme pri nas bosta vplivali kar dve fronti, ki bosta posledica ciklona nad severnim Sredozemljem. Najprej nas bo dosegla topla, proti večeru pa še hladna fronta. Najburnejše dogajanje bo nad Jadranom, kjer bodo nastajale tudi nevihte z nalivi in močnimi sunki južnega vetra. Ti bodo skupaj z nizkim zračnim tlakom in prazno luno poskrbeli za povišano valovanje in plimovanje morja.

Ponoči se bo povsod pooblačilo. Sprva bo večinoma suho, po polnoči pa bodo južne kraje zajele padavine, ki se bodo postopno razširile nad večji del države. Zjutraj bo večinoma suho le še na Štajerskem in v Prekmurju. V višjeležečih alpskih dolinah, kjer se bo dan začel s sneženjem, bodo temperature okoli ničle. Drugod bo od 4 do 7, na Primorskem od 10 do 12 st. C.

Dan bo oblačen s padavinami, predvsem v južni polovici Slovenije bodo možni nalivi. Na Gorenjskem bo meja sneženja na okoli 800 metrov, drugod bo občutno višje. Morje bo visoko in bo ob dopoldanski plimi poplavljalo nižje dele obale v višini do 20 cm.

Ob hladnem severnem vetru in burji na Primorskem bodo temperature občutno nižje od današnjih. V alpskih dolinah, kjer lahko zapade nekaj centimetrov snega, bo le kakšna stopinja nad ničlo. V večjem delu Slovenije bo od 7 do 9, na Goriškem 12, ob morju pa 15 st. C.

Po prehodnem umirjanju bodo reke jutri čez dan spet naraščale. Predvsem v južni in osrednji Sloveniji bodo možna manjša razlivanja. Prav tako se bodo povečale ojezerjenje površine kraških polj.

Tudi v gorah bo oblačno s padavinami, morebitna suha obdobja bodo le kratkotrajna. Na območju Alp in zahodnih Karavank bo snežilo do višjeležečih dolin, drugod bo meja sneženja večji del dneva na nadmorski višini okoli 1500 metrov, do večera pa se bo spustila na okoli 1100 metrov. Zapade lahko od 15 do 40 cm snega.

Tudi petek bo oblačen. Še se bodo pojavljale manjše krajevne padavine, ki pa bodo do večera povsod ponehale. Sobota bo na Primorskem sončna z burjo, drugod bodo prevladovali oblaki. Popoldne bo nastala kakšna kratkotrajna ploha. Od nedelje do torka kaže na suho in deloma sončno vreme z jutranjo meglo po nekaterih nižinah. V krajih z več jasnine se bo pojavljala slana. (Rok Nosan)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj