V čevapih prepovedan aditiv, v Nm za dva dneva zaprli oddelke...

V čevapih prepovedan aditiv, v Nm za dva dneva zaprli oddelke z živili

-
0 7741

V javnosti je završalo, potem ko je časnik Dnevnik objavil nepravilnosti, ki so jih v trgovskih centrih odkrili inšpektorji za varno hrano, a so o tem molčali štiri mesece. Inšpektorji so v nekaterih mesnicah večjih trgovskih verig odkrili prepovedano rabo aditivov v mesnih pripravkih, in sicer v čevapčičih in pleskavicah.

Gre za žveplov dioksid (E220-E228). Uporaba tega aditiva v mesnih pripravkih ni dovoljena, poleg tega spada v skupino alergenov, ki lahko pri alergikih povzročijo hude reakcije. Funkcija sulfita je preprečevanje oksidacije mesnega pripravka.”Dodaja se ga zato, da meso ne postaja sivo in je zato lahko dlje časa v prometu,”  je pojasnila mag. Nadja Škrg iz UVHVVR, ki je povedala, da so kršitve skupno ugotovili v treh trgovskih verigah, v petih poslovalnicah.

Glede na to, da omenjenega aditiva niso odkrili v prodajalnah na JV Slovenije (razen v Grosuplju), pa je po naših informacijah inšpekcija v enem večjih trgovskih centrov v Novem mestu, sredi septembra (18. in 19. sep.), opravila pregled centra in po videnem, oddelke z mesom, ribami in pripravo hrane zaprla za dva dneva. Neuradno zaradi nehigiene oz. nesnage in pretečenih rokov živil.