V čevapih prepovedan aditiv, v Nm zaprli oddelke z živili

0
10893

V javnosti je završalo, potem ko je časnik Dnevnik objavil nepravilnosti, ki so jih v trgovskih centrih odkrili inšpektorji za varno hrano, a so o tem molčali štiri mesece. Inšpektorji so v nekaterih mesnicah večjih trgovskih verig odkrili prepovedano rabo aditivov v mesnih pripravkih, in sicer v čevapčičih in pleskavicah.

Gre za žveplov dioksid (E220-E228). Uporaba tega aditiva v mesnih pripravkih ni dovoljena, poleg tega spada v skupino alergenov, ki lahko pri alergikih povzročijo hude reakcije. Funkcija sulfita je preprečevanje oksidacije mesnega pripravka.”Dodaja se ga zato, da meso ne postaja sivo in je zato lahko dlje časa v prometu,”  je pojasnila mag. Nadja Škrg iz UVHVVR, ki je povedala, da so kršitve skupno ugotovili v treh trgovskih verigah, v petih poslovalnicah.

Glede na to, da omenjenega aditiva niso odkrili v prodajalnah na JV Slovenije (razen v Grosuplju), pa je po naših informacijah inšpekcija v enem večjih trgovskih centrov v Novem mestu, sredi septembra (18. in 19. sep.), opravila pregled centra in po videnem, oddelke z mesom, ribami in pripravo hrane zaprla sprva za dva dneva, kasneje za dva tedna. Neuradno zaradi nehigiene oz. nesnage in pretečenih rokov živil.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj