V Dravogradu sirene, a se bo pretok ustalil

0
448

Ob 4.30 so v Dravogradu zaradi velikega pretoka Drave sprožili sirene, poroča časnik Večer. Arso je za porečje Drave izdal rdeče opozorilo, ki pa ga je danes zjutraj spremenil v oranžno. Pretok Drave je ob 4.30 na hidroelektrarni Dravograd znašal 1.373 kubičnih metrov na sekundo, zaradi česar so bili pristojni primorani sprožiti sireno z znakom “opozorilo za nevarnost”.  Pretok reke Drave na meji z Avstrijo bo danes ustaljen pri 1600 m3/s. Lokalni dotoki vzdolž celotnega toka Drave v Sloveniji bodo znašali med 100 in 150 m3/s.

Sava v jutranjih urah v zgornjem toku že upada, pri Ljubljani ima ustaljen pretok, v spodnjem toku pa bo večji del dneva še naraščala in bo v Čatežu dosegla največji pretok predvidoma med 1300 m3/ do 1500 m3/s.

Reka Reka v zgornjem toku že upada, v spodnjem še počasi narašča. Ljubljanica bo danes v manjšem obsegu poplavljala na običajnih območjih Ljubljanskega barja.

Gasilci in druge pristojne službe odstranjujejo podrta drevesa na območju Prevalj, Raven na Koroškem, Podvelke, Slovenj Gradca, Mute in Laškega. Poplavljajo vodotoki na območju Naklega, Preddvora, Radovljice, Solčave in Ilirske Bistrice. Z meteornimi vodami se spopadajo na območju Škofje Loke in Postojne. Na kmetiji v naselju Podbrezje v občini Naklo je bila prekinjena dobava električne energije.

Zaradi oskrbe več glav živine so domačini zaprosili Elektro Gorenjske za priklop na elektro agregat. Po podatki prometno-informacijskega centra so zaradi podrtega drevja zaprte ceste čez Vršič, cesta Bohinjska Bistrica-Jezero pri Ribčevem Lazu in cesta Predel-Bovec med Predelom in Strmcem. Zaradi poplavljenega cestišča pa je zaprta cesta Krnica-Radovna-Mojstrana. Že od ponedeljka zvečer je zaprt prehod Vič, cesta Dravograd-Vič je prevozna le za lokalni promet. Na Koroškem je zaprt tudi prehod Libeliče. Zaradi sklanega podora je zaprta tudi cesta na Mangart. Ponoči je na izpostavljenih delih obale še poplavljalo morje.

 

 

 

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj