V enem dnevu štirje mrtvi, črna statistika

0
409

V sredo so za posledicami nesreč na naših cestah umrli kar štirje ljudje.

Leto 2016 je zaznamovala tragična statistika. Slovenske ceste so do 11. decembra zahtevale 120 življenj oziroma šest več kot v istem obdobju lani. Na agenciji za varnost prometa (AVP) ugotavljajo, da so podatki slabi na račun prve polovice leta, ko je umrlo kar 24 ljudi več kot v istem obdobju lani, medtem ko so se razmere v jesenskih mesecih popravile.

Septembra, oktobra in novembra je bilo število umrlih v prometu najmanjše v zadnjih dvajsetih letih. “Zmanjšalo se je število prometnih nesreč, manj je bilo hudo in lažje poškodovanih,” so poudarili.

A letošnji januar je bil na slovenskih cestah najbolj krvav od leta 2008. Umrlo je 13 udeležencev v prometu, med njimi kar šest pešcev. Januarja 2015 je bilo žrtev prometnih nesreč “le” osem.

Do konca novembra je na slovenskih cestah umrlo največ voznikov osebnih avtomobilov – 40 (v istem obdobju lani 35) oz. kar 14 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Najbolj je poskočilo število umrlih pešcev, po podatkih agencije letos že 20, medtem ko v istem obdobju lani 15. To pomeni za 33 odstotkov več kot v lanskem primerjalnem obdobju.

Za 15 odstotkov se je zmanjšalo število umrlih med vozniki motornih koles (letos 22, v istem obdobju lani 26). Prav tako je bilo manj mrtvih med kolesarji (letos 12, v istem obdobju lani 14), še kažejo podatki agencije za varnost prometa.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj