petek, 29 marca, 2024
DomaSlovenijaV karanteni 1431 oddelkov osnovnih in srednjih šol

V karanteni 1431 oddelkov osnovnih in srednjih šol

Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, objavljenih na Covid-19 sledilniku, je bilo v torek v osnovnih šolah v karanteni 936 oddelkov, v srednjih šolah pa 495, skupno 1431, kar je trikrat več kot pred prazniki. Tako se uresničujejo napovedi ministrstva izpred tedna dni, da v šolah pričakujejo zaostritev epidemioloških razmer.

V torek je bilo po podatkih sledilnika v karanteni 19.651 učencev in 12.808 dijakov. V karanteni je bilo tako okoli 10 odstotkov vseh učencev in okoli 16 odstotkov vseh dijakov. Samo v osnovnih šolah so v torek med učenci potrdili 1068 okužb, dodatnih 406 med zaposlenimi. V srednjih šolah so med dijaki potrdili 379 okužb, dodatnih 84 med zaposlenimi. V vrtcih je bilo v torek v karanteni 171 oddelkov oz. 2446 otrok. Med otroci so v torek potrdili 74 okužb, 235 pa med zaposlenimi v vrtcih.

Pred božično-novoletnimi prazniki je bilo 23. decembra v osnovnem šolstvu v karanteni 372 oddelkov, v srednjem pa 52 oddelkov. Od takrat je torej število oddelkov v karanteni naraslo za več kot trikrat. Na ministrstvu so pred tednom dni izrazili pričakovanje, da se bodo razmere zaradi minulih praznikov zaostrile, a zapiranje šol naj ne bi bil sistemski ukrep.

Pred novim pravilom je veljalo, da morajo učitelji v karanteno, če so bili s povzročiteljem covida-19 v zaprtem prostoru več kot 45 minut. Ker pouk traja 45 minut, so bili predmetni učitelji s posameznim razredom v stiku ravno toliko časa, da jim ni bilo treba v karanteno, če se je pojavila okužba v razredu. Pri razrednih učiteljih je situacija drugačna. Ker poučujejo otroke enega razreda, so z njimi cel pouk, kar pomeni, da so morali v karanteno v vsakem primeru. Za njih se torej z novim pravilom 15 minut ni nič spremenilo.

Težave bodo in so že, je bil jasen Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan, ki je tudi ravnatelj v OŠ Janka Modra v Dolu pri Ljubljani. “Saj ni težko izračunati. Če je prej veljalo nad 45 minut v istem prostoru, zdaj pa nad 15, to pomeni, da mora vsak učitelj, ki ni cepljen oziroma ni prebolel, v karanteno. Jasno je, da bo več karanten in šole v velikih težavah,” je poudaril. (STA)

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča