V Kloštru z Lurško devetdnevnico

0
174

Za letošnji 28. svetovni dan bolnikov, ki bo 11. februarja 2020, je tudi praznik Lurške Matere Božje. Ob tej priložnosti so tudi v novomeškem Kloštru oz. cerkvi svetega Lenarta pripravili LURŠKA DEVETDNEVNICO.

VSAK DAN JE MOLITEV SERAFINSKEGA ROŽNEGA VENCA
V LURŠKI KAPELI OD 17h DO 18h, NATO SLEDI SVETA MAŠA OB 18h!

PROGRAM: Ostali so še trije večeri!

8. DAN: nedelja, 9. 2.:
SVETA DEŽELA – DEŽELA RAZLIČNOSTI – p. Peter LAVRIH OFM.

9. DAN: ponedeljek, 10. 2.: CERKEV JE PROSTOR RAZLIČNOSTI
– Robert FRIŠKOVEC

TOREK, 11.2., praznik Lurške Matere Božje: SOBIVANJE V RAZLIČNOSTI –
upokojeni ljubljanski nadškof msgr. Anton STRES

Praznik Lurške Matere Božje sega v leto 1858 in gre za prvo prikazanje Marije. 11. februarja 1858 je šla je šla štirinajstletna Bernardka s sestro in sosedo nabirat drva k rečici Gavi. Bernardka je zaostala, ko si je sezula nogavice, da bi prebredla vodo. Bila je pred votlino in v njej je zagledala čudovito lepo gospo v belem, ki jo je smehljaje povabila naprej in skupaj sta molili režni venec. Prijateljici nista nič videli. Čez tri dni je Bernardka z nekaj dekleti spet šla k votlini in gospa, ki se ji je spet prikazala, je z njo govorila v lurškem narečju, ki je mešanica španščine in francoščine. Rekla ji je, naj prihaja naslednjih petnajst dni vsak dan k votlini. Doma so ji strogo branili, tudi mestne oblasti so ji hotele preprečiti prihod k votlini. »Obljubila sem Gospe!« je dejala Bernardka in prihajala vsak dan. Zbiralo se vedno več pobožnih gledalcev in radovednežev. Pri prikazanju 24. februarja je Gospa naročila Bernardki: »Pokora! Molite za spreobrnjenje grešnikov!« Naslednji dan ji je velela, naj gre pit vodo iz majhne lužice blizu votline. Ker vode ni mogla zajeti, je začela kopati z rokami in iz zemlje je privrel studenec; ki teče še danes in ob katerem so že mnogi bolniki dobili zdravje, ko so se v tej vodi, speljani v kopeli, umili.

TOREK, 11.2., praznik Lurške Matere Božje: SOBIVANJE V RAZLIČNOSTI – upokojeni ljubljanski nadškof msgr. Anton STRES Pri frančiškanih v Nm

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj