torek, 16 aprila, 2024
DomaSlovenijaV naslednjih tednih več kot 120.000 odmerkov cepiva

V naslednjih tednih več kot 120.000 odmerkov cepiva

V Sloveniji v naslednjih tednih pričakujemo več kot 120.000 odmerkov cepiva. Kot je na novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar, nas tako čaka zadnja etapa epidemije, torej cepljenje in precepljenost kritičnega števila populacije. Kot je dejal, je število ljudi, ki jih cepilni centri zmorejo cepiti zagotovo dva do trikratnik tega, kar trenutno cepijo. Po njihovih ocenah bi tako lahko v dveh mesecih precepili prebivalstvo Slovenije.

Že v prvem tednu maja bomo imeli dodatnih 9.000 odmerkov Moderne, ki ga bodo namenili cepljenju z drugim odmerkom. Prav tako bomo dobili 69.000 odmerkov cepiva AstraZeneca, od katerega bo 9.000 namenjenih drugemu cepljenju, 60.000 pa prvemu. Kot je še pojasnil Poklukar, bomo dobili tudi 6.000 odmerkov Jensena in preko 56.000 odmerkov cepiva Pfizer.

“Prihodnji teden bomo dobili preko 120.000 odmerkov cepiva, zato je na nas, da vsi skupaj odgovorno pristopimo k cepljenju in v najkrajšem času cepimo čimvečje število prebivalcev,” je pozval minister, ki največji izziv cepljenja vidi prav v motiviranju ljudi za cepljenje.

Ker ne želijo, kot pravi Poklukar, “ozkih grl”, so izvedli široke razprave o realizaciji cepilne strategije tako s cepilnimi centri kot tudi z bolnišnicami. S predstavniki cepilnih mest so razgovarjali o dobrih praksah in težavah, ki jih imajo. “Številke, ki jih cepilni centri zmorejo na krajše obdobje, so zagotovo dva do trikratnik tega, kar trenutno cepijo. In to je tisto, kar ocenjujemo, da je dovolj, da v dveh mesecih, če je potrebno, precepimo prebivalce Slovenije,” je dejal. V zadnjih tednih je bilo povprečje sicer do 60.000 prebivalcev na dan. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča