Obilne ‘padavine’ in zakaj sploh zasveti

0
16409

Poletje z vročino marsikoga prisli v nočno aktivnost. In takrat si vzamemo čas za občudovanje zvezd in štetje utrinkov in teh bo v naslednjih dneh veliko. Zemlja že mesec dni potuje skozi območje, kjer se nahaja veliko manjših delcev, ki jih za seboj pušča komet Swift Tuttle, s premerom kar 26 kilometrov. Zaradi tega lahko opazujemo zvezdne utrinke, ki navidezno izhajajo iz ozvezdja Perzej po katerem so dobili ime. In zakaj utrinek sploh zasveti?

Meteorji oz. zvezdni utrinki so večinoma sestavljeni iz železa, niklja in raznoraznih kamnin. Po domače povedano gre kamenčke v velikosti nekaj milimetrov do nekaj centimetrov. Ko kamenček s hitrostjo 60 kilometrov na sekundo oz. 200 tisoč kilometrov na uro prileti v našo atmosfero, se zaradi trenja z molekulami zraka močno segreje, tudi do okoli 1500 °C. Zaradi tega zagori in mi vidimo to kot utrinek nekje okoli 100 km nad površjem.

Letos bo meteorski dež dosegel svoj vrhunec v noči z nedelje na ponedeljek (z 12. na 13. avgust), aktivnost pa bo zelo povečana že noč prej. Takrat bomo lahko v eni uri našteli tudi 100 utrinkov na uro. Perzeide bomo lahko opazili že okoli 22. ure, še bolj vidni pa bodo v popolni temi med 1. in 4. uro ponoči. Letos opazovanja ne bo motila Luna, oblaki tudi ne.

Vremenska napoved je zaenkrat odlična, kaže na »umito« ozračje po hladni fronti in jasno nebo. Kot verjetno veste, oči potrebujejo okoli 30 minut, da se navadijo na temo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj