petek, 19 aprila, 2024
DomaLokalnoV Nm Zavod brez ovir za ranljive skupine

V Nm Zavod brez ovir za ranljive skupine

Zavod Brez ovir je socialno podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 2015 po dolgotrajnem premisleku in z željo, da bi s svojim delom pripomogli k prepoznavanju problematike invalidnih oseb, ki so velikokrat izključene iz družbe in družabnega življenja. V Zavodu se ukvarjamo z osebno asistenco, z izboljšanjem dostopnosti objektov za invalide in dostopnim turizmom za gibalno ovirane. Odslej lahko poleg poslovalnice v Ljubljani in Mariboru obiščete še našo najnovejšo v Novem mestu. Ta se nahaja v samem središču mesta, na Novem trgu 7, in je povsem dostopna, ob njej je tudi obsežno parkirišče.

Vse se je začelo z osebno zgodbo, direktorica ima namreč hčerko z mišično distrofijo, ki potrebuje stalno pomoč pri vsakdanjem življenju, zato je dobro vedela, kakšne so želje in potrebe oseb, ki uporabljajo invalidski voziček. »S številnimi potovanji sem te izkušnje še obogatila,« pravi direktorica Zavoda Brez ovir Maja Babič, ki je ustanovila socialno podjetje. »Veseli me, da je podjetje v šestih letih zraslo in da s svojim delom spreminjamo pogled na najbolj ranljiv del prebivalstva«, poudarja.

Glavno področje dela Zavoda Brez ovir je izvajanje osebne asistence, s katero se ukvarjamo že od samega začetka uveljavitve Zakona o osebni asistenci ter svojo pomoč nudimo že skoraj 200 slovenskim osebam z oviranostmi. S tem zakonom je osebam s statusom invalida omogočena pomoč pri vseh tistih opravilih in dejavnostih, ki jih osebe ne morejo opravljati same, da lahko živijo neodvisno in aktivno ter da se enakopravno vključujejo v družbo.

Delujemo na področju celotne Slovenije. Sedež zavoda je v Ljubljani na Einspielerjevi 6, z marcem se ji je pridružila enota v Mariboru na Gregorčičevi ulici 13, sedaj pa z navdušenjem predstavljamo še novomeško na Novem trgu 7, ki je zares krasna in verjamemo, da bo v veliko pomoč lokalnim invalidnim posameznikom. Naši načrti so usmerjeni predvsem v kvaliteto izvajanja osebne asistence, zavedamo se, da so zaposleni ogledalo našega zavoda in si želimo, da opravljajo svoje delo, ki je odgovorno in zahtevno, na najvišji ravni, kar se tiče strokovnosti. Hkrati pa pri tem delu ne šteje samo strokovnost, saj mora iti ta z roko v roki z empatijo do sočloveka, razumevanjem in sprejemanjem drugačnosti.

Že dalj časa delujemo tudi na področju izboljševanja dostopnosti objektov za gibalno ovirane osebe in osebe z okvaro vida. »Pri svojem delu sodelujemo z različnimi partnerji doma in v tujini na področju odpravljanja arhitektonskih ovir in samega prilagajanja okolja osebam s posebnimi potrebami. Verjamem, da lahko z ozaveščanjem ter nudenjem profesionalnih pripomočkov in napotkov aktivno pripomoremo k oblikovanju prijaznejšega okolja. V zadnjem času veliko sodelujemo tudi z različnimi podjetji ter jim nudimo taktilne oznake, dvigala in klančine«.

Zelo aktivni pa smo tudi na področju dostopnega turizma, ki je namenjen gibalno oviranim osebam, ki potrebujejo večjo dostopnost do turističnih produktov. Na svoji spletni strani beležimo ogromno ponudbo počitnic, izletov, ogledov znamenitosti, doživetja ter drugo ponudbo, ki je prilagojena posameznikovim željam in zmožnostim. Naše glavno vodilo pri izvajanju te storitve je misel Sveta za nordijsko invalidsko politiko: »Vsakdo bi moral imeti možnost potovati v državo ali znotraj države v katerikoli kraj, se udeležiti dogodkov ali obiskati zanimivosti, ki bi si jih želel«, so še sporočili iz Zavoda brez ovir.

-Socialno podjetje Zavod Brez ovir ima novo poslovalnico.
-Lokacija: Novo mesto, Novi trg 7, središče mesta, povsem dostopna
-Storitve za osebe s posebnimi potrebami
-osebna asistenca (pomoč za samostojno življenje),
-dostopni turizem (turizem, ki ga lahko koristijo invalidne osebe),
-pripomočki (dvigala, klančine itd.),
-taktilne oznake (talne oznake za slepe in slabovidne)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča