V Novem mestu praznik situl

V Novem mestu praznik situl

-
0 519

To soboto ne zamudite izrednega dogodka v dolenjski prestolnici. Pred nami je festival prazgodovinskega življenja in kulinarike – drugi praznik situl.

Festival je posvečen situlam, izjemnim spomenikom, ki pričajo o življenju halštatskih prebivalcev Novega mesta, ki so bili enakovredni izjemnim civilizacijam celinske in sredozemske Evrope. Bronaste, figuralno okrašene situle sodijo med najpomembnejše najdbe časa starejše železne dobe, ko se v Sredozemlju izoblikujeta evropska civilizacija in kultura. Prav iz Novega mesta izvira skoraj četrtina vseh doslej najdenih. Zato po teh izrednih umetniških stvaritvah železne dobeNovo mesto poimenujemo mesto situl. Bogata in živopisna situlska pripoved dopolnjuje naše vedenje o življenju socialno močno razslojene prazgodovinske družbe, saj v tem času ne poznamo pisave. Vrhnji sloj, elito tega časa, so predstavljali imenitni posamezniki, ki so v svojih rokah združevali politično, vojaško, ekonomsko, duhovno in socialno moč. Situle so uporabljali kot prestižno namizno in protokolarno posodje, iz katerih so gostom na praznovanjih stregli dragocena opojna vina.

Po lanskoletni uspešni premierni predstavitvi, bo program Praznika situl letos nadgrajen tako po vsebini kot po številu sodelujočih. Na letošnjem dogodku se bodo obiskovalci lahko seznanili z obrtmi, ki so jih poznali že v prazgodovinskem času, poskusili gostinsko ponudbo s pridihom kulinarike starejše železne dobe, prisluhnili glasbi skupin Cantlon in Beer Belly, si ogledali nastope folklorne skupine Kres na temo glasbe in plesa starejše železne dobe ter uprizoritev slovesnega sprejema halštatskih gostov pri novomeškem knežjem paru. Ob programu bo v Dolenjskem muzeju potekal voden ogled po situlskih spomenikih v okviru stalne arheološke razstave. Mestna občina Novo mesto inDolenjski muzej načrtujeta, da bo prireditev z leti prerasla v festivalsko dogajanje in postala eden ključnih turističnih produktov, ki bodo spremljali nastajajoči arheološki park v Novem mestu.

Letošnji Praznik situl bo odet tudi v jantarne barve, saj Novo mesto letos obeležuje Jantarno leto. Izdelki iz dragocene okamenele smole, ki dopolnjujejo domače, mojstrsko oblikovane steklene izdelke, poleg situl predstavljajo enega najpomembnejših zakladov novomeške arheološke dediščine.

PROGRAM:

18.00 – 22.00
• prikaz starodavnih obrti in izdelkov
• od 19.00 dalje: delavnica za otroke Izdelava prazgodovinske stene iz prepleta in gline
• od 19.00 dalje: delavnica za otroke Izdelava miniaturne situle
• gostinska ponudba s pridihom kulinarike starejše železne dobe: divjačinski golaž, ješprenj, pečene postrvi in prazgodovinski napitki
• glasbeni nastop skupine Cantlon in plesni nastop folklorne skupine Kres na temo glasbe in plesa starejše železne dobe

21.00 -22.00
uprizoritev slovesnega sprejema halštatskih gostov / ALAUNI – zgodovinska uprizoriteljska skupina/ pri novomeškem knežjem paru

22.00 – 23.00
Dolenjski muzej – stalna arheološka razstava, vodstvo po situlskih spomenikih

22.00 – 24.00
koncert glasbene skupine Beer Belly, ki izvaja tradicionalno irsko, škotsko in keltsko glasbo

V primeru dežja prireditev odpade. Zgornji del Glavnega trga bo zaprt za ves promet od 7. ure zjutraj. Obvoz bo urejen.