četrtek, 25 aprila, 2024
DomaSlovenijaV okolici šol bo začasno povečana navzočnost Policije

V okolici šol bo začasno povečana navzočnost Policije

Celotna regija na JV Evrope oz. na Balkanu je še vedno pretresena nad strelskima pohodoma 13- letnika in 21- letnika v Srbiji. V sredinem napadu je najstnik na osnovni šoli v Beogradu ubil 9 ljudi, še sedem pa jih je ranil. Drugi strelski pohod pa se je zgodil le dan kasneje v večernih urah na območju Mladenovca. 21-letni moški je ubil 8 ljudi, še 14 ljudi pa je ranil.

Tudi na eni izmed osnovnih šol v Trbovljah so po elektronski pošti prejeli grožnje. Zato so že danes poostrili varnost. Med pa so se predstavniki slovenskega ministrstva za vzgojo in izobraževanje s policisti dogovorili, da bo v okolici slovenskih šol začasno povečana navzočnost Policije. Policisti so pripravljeni na sodelovanje z vodstvi šol, da bi se skupaj dogovarjali o možnostih zgodnjega odkrivanja tveganja za morebitne pojave nasilja.

Z ministrstva so sporočili, da je odgovornost vseh, ki so vpeti v izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa, da spoštujejo predpisane protokole obravnave nasilja v šolah, ob tem pa pristope glede na dogajanje ves čas izboljšujejo. “Moralna dolžnost vseh tistih, ki vzgajajo in izobražujejo otroke tako doma kot v šoli, pa je, da poskrbijo za varno, urejeno, zdravo in spodbudno okolje, v katerem bodo imeli otroci in mladostniki kar največ možnosti za zdrav in vsestranski osebni razvoj,” so zapisali v sporočilu za javnost.

“Naša dolžnost je, da v slovenskih v šolah postanemo še bolj pozorni na vse oblike pojavov, ki bi pri učencih ali dijakih utegnili nakazovati težave, ki bi jih sčasoma lahko občutili kot nepremostljive in bi jih morebiti lahko pahnili tudi v usodna dejanja,” menijo na ministrstvu. Dodali so, da zato sodelujejo z vsemi pristojnimi institucijami, ki delujejo na polju zgodnjega odkrivanja in preprečevanja nasilja tako v šolskem prostoru kot zunaj njega.

Ministrstvo je ravnateljem osnovnih in srednjih šol poslalo okrožnico s prošnjo, da se “poslušamo, sprejemamo in konstruktivno pristopamo k reševanju vprašanj in stisk vseh, vključenih v šolski prostor”.

V sporočilu za javnost so zapisali še, da je njihov skupni cilj vsem učencem, dijakom, staršem in zaposlenim v vzgojno-izobraževalnih zavodih zagotavljati občutek varnosti, ki je osnovni pogoj za normalno delujoče šolsko okolje. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča