V petek bo nekoliko hladneje

0
149

Ko pogledamo naravo nas vsaj po nižinah bolj spominja na jesen kot na zimo, pa čeprav se je danes meteorološka zima prevesila v drugo polovico. In v prvi polovici zime ste na svoj račun prišlji vsi ljubitelji sonca, precej manj pa ljubitelji snega.

Anticiklon, ki je v zadnjih tednih skrbel za stabilnosti vremena, se bo jutri s svojim središčem pomaknil nad vzhodno Evropo. Zračni tlak nad našimi kraji bo posledično nekoliko padel, kar bo fronti, ki se je danes nahajala še nad Atlantikom, omogočilo, da se bo v noči na soboto približala našim krajem. Nad severnim Sredozemljem bo ob tem prišlo do nastanka manjšega ciklona, ki bo v soboto čez dan nekoliko vplival tudi na vreme pri nas.

Ponoči bo vzhodno in del osrednje Slovenije prekrila nizka oblačnost. Drugod bo noč jasna z le nekaj visokimi oblačnimi koprenami, po nekaterih nižinah bo do jutra nastala megla. V krajih z jasnino na SZ države se bo živo srebro spustilo do 6 stopinj pod ničlo. Drugod bo od -3 do -1. Edina pozitivna temperatura pa bo ob morju, kjer bosta 2 stopinj Celzija.

Čez dan se bo nizka oblačnost nad vzhodno in osrednjo Slovenijo počasi razkrajala, le v Posavju, Beli krajini, delu Štajerske in v Prekmurju bo lahko oblačno ali megleno ves dan. Na Primorskem, Notranjskem in Gorenjskem bo večji del dneva sončen, pozno popoldne ali zvečer pa se bodo na privetrnih straneh gorskih pregrad začeli nabirati oblaki.

Temperature bodo nižje od današnjih. Še zlasti to velja za kraje s trdovratnejšo meglo na vzhodu države, kjer bo le okoli ničle ali kakšno stopinjo nad njo. Okoli 5 st. C bo na Gorenjskem in v osrednji Sloveniji, na Primorskem pa bo 12 st. C.

V soboto se bo povsod pooblačilo. Predvsem zahodno, južno in osrednjo Slovenijo zajele manjše padavine. Po nižinah bo večinoma deževalo, ali pa se bosta izmenjavala dež in sneg, zato bo v zatišnih legah možna poledica. Sledita dva vetrovna dneva. V nedeljo lahko ponekod še pade kakšna kaplja dežja ali snežinka, v ponedeljek pa se bo od zahoda že jasnilo. Torek in sreda bosta sončna z meglo po nekaterih nižinah. Višje lege bo dosegel za okoli 10 st. C toplejši zrak, po nižinah pa bo otoplitev manjša.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj