V petek čez dan toplo za ta čas

0
213

Petek se bo začel s hladnim jutrom in nadaljeval s toplim dnevom. Na Primorskem in Gorenjskem bo noč jasna, nižine vzhodne in osrednje Slovenije pa bo že kmalu spet prekrila megla, ki se bo proti jutru lahko pojavila tudi ob morju. Ker bo plast vlažnega zraka razmeroma plitva, se po sonce zjutraj ne bo treba odpraviti prav visoko. Zgornja meja meglenega pokrova bo na nadmorski višini okoli 400 metrov. V večjem delu Slovenije bomo dan začeli z minusom. V alpskih dolinah, ki jih še prekriva snežna odeja, se bo ohladilo do -6 st. C. Na vzhodu bodo temperature od -3 do -1, v osrednji Sloveniji bo okoli ničle, na Primorskem od 1 do 5 st. C.

Sprva bo po večjih dolinah in kotlinah še zadrževala megla, ki se bo do sredine dneva večinoma razkrojila. Popoldne bo sončno, proti večeru pa bo oblačnost naraščala. Za konec novembra bo kar toplo. Na Primorskem bo okoli 15 st. C. V večjem delu Slovenije bo od 7 do 10 st. C, kakšna stopinja manj bo v krajih z dolgotrajnejšo meglo in snežno odejo.

V višje lege bo v petek dotekal nekoliko toplejši zrak. Popoldne bo malo pod ničlo le še po najvišjih vrhovih. Prevladovalo bo sončno vreme z nekaj tanke oblačne koprene. Večji del dneva bo šibak zahodnik, ki ga bo proti večeru v vzhodnem delu gora zamenjal SV-dnik.

Sobota bo sprva oblačna, popoldne se bo od zahoda jasnilo. Na Primorskem bo pihala burja. Nedelja bo na Gorenjskem, Primorskem in v gorah sončna, drugod bo veliko megle in nizke oblačnosti, ki bo marsikje vztrajala ves dan. Tudi v prihodnjem tednu bo k nam od vzhoda dotekal vlažen zrak, kar pomeni, da se bo v večjem delu Slovenije prevladovalo oblačno vreme, nekoliko se bo tudi ohladilo. Sredi tedna bo ponekod rosilo ali rahlo snežilo. In takrat bo že december oz. se bo začela meteorološka zima. (Rok Nosan)