V Planici lahko pade rekord

V Planici lahko pade rekord

-
0 157

Planica, Planica snežena kraljica, ki bo ta konec tedna obsijana s soncem, res da bo v nedeljo kakšen oblak več. A vseeno, gre za za raj letalcev, kjer pod Poncami, letijo najdlje. A še kako je pri dolgih poletih pomembno tudi vreme oz. ob jasnem vremenu tudi veter.

Slednjega ne sme biti preveč in ne premalo. Za najdaljše polete pa potrebujemo vzgornik. Dolina Planice je obdana z visokimi gorami. Ob sončnem in stabilnem vremenu se dopoldne po pobočju letalnice pojavi izrazit vzgornik, ki mu rečemo tudi termika. Zrak se pri tleh segreva in se zaradi manjše gostote dviga, kar s pridom izkoristijo letalci. In ob takšnih pogojih so poleti v Planici najdaljši.

A popoldne se veter obrne. Pobočje letalnice je v senci, temperatura začne strmo padati, po letalnici navzdol zapiha izrazit veter. In ta lahko marsikoga prikrajša za dolg polet, vendar pa ga znajo izkoristijo le najboljši letalci.

In v petek je tekma popoldne, pričakujemo sončno vreme, bodo pa imeli skakalci t.i. ‘zahrbtni’ veter in videli bomo, komu bo uspelo izvleči največ. Sobotno dopoldne bo idealno za polete. Zjutraj bo zelo hladno, dopoldne pa se bo zaradi močnega marčevskega sonca hitro ogrelo in pričakujemo zelo dolge polete, in morda v Planici pade nov svetovni rekord. Dobre razmere za letenje bodo tudi v nedeljo, nekaj bo sicer že oblakov, vseeno pa pričakujemo termiko in zelo dolge polete.

Vsekakor bo za konec tedna zjutraj v Planici temperaturno povsem zimsko, okoli minus 5 stopinj, a čez dan se bo hitro ogrelo, tudi do 15 in več stopinj Celzija.