sobota, 18 maja, 2024
DomaSlovenijaV ponedeljek nove sprostitve, Hrvaška v soboto zelena

V ponedeljek nove sprostitve, Hrvaška v soboto zelena

Vlada je na seji sklenila, da se s prihodnjim tednom dodatno sprostijo ukrepi pri opravljanju dejavnosti. Nič več mask v notranjosti gostinskih lokalov. Pri opravljanju gostinske dejavnosti se odpravi pogoj razdalje najmanj 3 metre med robovi miz in obveznost nošenja zaščitne maske v notranjosti gostinskega obrata. 

V javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, pa ni več treba zagotavljati 10 kvadratnih metrov na posamezno stranko oziroma eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 10 m2. Odprava omejitve 10 m2 na posamezno stranko velja tudi v trgovskih centrih. Spremembe v veljavo vstopajo v ponedeljek, 5. julija in veljajo do vključno 11. julija. 

Pri opravljanju kongresne dejavnosti je trenutno število oseb v zaprtih javnih prostorih oz. na odprtih površinah s fiksnimi sedišči omejeno na do 75-odstotno zasedenost zmogljivosti sedišč, med osebami pa mora biti eno sedišče prosto razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Na kongresih bodo lahko zasedena vsa sedišča.

Sproščanja omejitev se obetajo tudi na področjih športa in kulture. Športne vadbe in rekreativne dejavnosti se bodo lahko izvajale individualno ali v skupini brez omejitve števila vadečih. Prisotnost gledalcev na prireditvah ne bo več omejena na število razpoložljivih sedišč, prav tako obiskovalcem ne bo več treba nositi zaščitnih mask, so sporočili z Ukoma.

Vlada s ponedeljkom sprošča tudi pogoje oziroma omejitve za knjižnice, arhive, muzeje in galerije, za javne kulturne prireditve ter za ponujanje storitev dostopa in ogleda kulturne dediščine na ograjenih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino.

Pogoj PCT je še vedno potreben pri zaposlenih oziroma osebah, ki opravljajo ponujanje in prodajo blaga in storitev potrošnikom v dejavnostih: 
 – storitve higienske nege (kot na primer storitve frizerskih salonov, kozmetične ter ostale dejavnosti salonov za nego telesa, pedikure, manikure), 

 – nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve, 

 – storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice), 

 – obratovanje igralnic, igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo, 

 – sejemska dejavnost, 

 – kongresna dejavnost, 

 – gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, 

 – nastanitvene storitve,

 – storitve nočnih klubov in diskotek od 5. do 24. ure.

Nemčija in Hrvaška zeleni

Spremembe so tudi na seznamu držav, po novem sta v celoti zeleni Hrvaška in Nemčija, na zelenem seznamu sta tudi  Švica in Črna gora. Odlok začne veljati v soboto 3. julija in velja do vključno 11. julija 2021. 

Vstopni pogoji in izjeme ostajajo nespremenjeni. Oseba, ki prihaja z območja na zelenem seznamu, lahko tako vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu. Ob vstopu pa mora predložiti dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki je na zelenem seznamu (na primer račun, vabilo, prijava bivanja …). 

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča