torek, 16 aprila, 2024
DomaSlovenijaV prodaji E - vinjete

V prodaji E – vinjete

S 1. decembrom so v Sloveniji na voljo nove elektronske vinjete. Vezane bodo na registrsko oznako vozil, veljavne pa glede na datum nakupa in ne več zgolj letnico. Cene vinjet ostajajo nespremenjene. Nadzirale jih bodo nove avtocestne kamere, ob zaznani kršitvi bodo domače voznike nato ustavili nadzorniki Darsa. Za vožnjo brez vinjete je zagrožena kazen 300 evrov, vozniki morajo poskrbeti tudi za ustrezno čitljivo (pravilno nameščeno) registrsko oznako.

Letna e-vinjeta velja od dneva začetka veljavnosti, ki ga določi kupec, do konca istega dne v naslednjem letu. Primer: če za letno e-vinjeto ob nakupu določite, da začne veljati 15. aprila 2022, boste avtoceste in hitre ceste s to e-vinjeto lahko uporabljali do vključno 15. aprila 2023, torej do 24. ure tega dne. Edina izjema pri letni e-vinjeti se zgodi ob prestopnem letu – če namreč kot datum začetka veljavnosti kupec določi 29. februar, ki ga v naslednjem letu ni v koledarju, se veljavnost letne e-vinjete v tem primeru izteče 28. februarja naslednje leto.

Letošnja letna vinjeta v obliki nalepke bo veljavna do vključno 31. januarja 2022, prav tako se bo do tega datuma še naprej uporabljalo tedenske in mesečne vinjete v obliki nalepk. Pričakovati je, da večina voznikov, ki imajo letno vinjeto z letnico 2021, nove ne bo kupila pred njenim iztekom. S 1. februarjem pa se bodo nalepke povsem poslovile, saj bo tudi tedensko in mesečno uporabo cestninskih cest mogoče plačati le z elektronsko vinjeto.

Enako kot do zdaj bodo tudi elektronske vinjete omogočale uporabo avtocest in hitrih cest v določenem časovnem obdobju: za osebna in kombinirana vozila bo to leto, mesec ali teden, za motorna kolesa pa leto, pol leta ali teden. Več o elektronskih vinjetah na spletni strani Dars-a TUKAJ.

(foto: DARS)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča