V SB Nm z donacijami do artroskopskega stolpa

0
465

Splošna bolnišnica Novo mesto v okviru oddelka za travmatologijo kirurškega sektorja vsako leto opravi približno 500 artroskopskih operacij, ki so v večini nadomestile klasične operacije, namenjene zdravljenju poškodb in obolenj kolen in ramen. Gre za izjemno pogoste poškodbe, ki so posledica športnih dejavnosti in življenjskega sloga prebivalstva, in so tako v Evropi kot tudi v Sloveniji v porastu.

Artroskopski stolp, za nakup katerega je sredstva doniralo skupaj 70 donatorjev (od novembra 2018 do julija 2019). Iz donacij je bilo zbranih okoli 90 000 eur, kar je v celoti pokrilo vse stroške nakupa. Oprema je najnovejše generacije, namenjena minimalno invazivnim kirurškim posegom v sklepih, kot so rama, koleno, gleženj, zapestje.

Najsodobnejša tehnologija 4K, vgrajena v opremo, kirurgu omogoča bolj natančen prikaz obolenj v sklepih, večje vidno polje med samim posegom in s tem učinkovitejši in za pacienta varnejši kirurški poseg. Ob visoki stopnji zaščite podatkov, oprema omogoča enostavno dokumentiranje in shranjevanje posamičnih delov operativnega posega.
Vgrajena funkcija »brez-žičnega prenosa v živo« pa bolnišnici zagotavlja najnaprednejšo tehnologijo za namen izobraževanja tako zaposlenih kot tudi pacientov.

Nova pridobitev nam tako omogoča učinkovito, uspešno in natančno delo. Glavna prednost artroskopskih posegov je minimalna invazivnost, kar zmanjšuje bolečine po operaciji, zaradi povečave slike s pomočjo kamere je boljša preglednost sklepa, manj je brazgotinjenja, v nekaterih primerih je veliko hitrejše tudi okrevanje, manj je možnih zapletov pri celjenju, manj je okužb.

Pacientom, ki prihajajo iz najbolj aktivne skupine prebivalstva, bo zagotovljeno hitrejše okrevanje in nadaljevanje svojega aktivnega življenjskega sloga. Nova oprema bo prispevala k skrajšanju čakalne dobe za artroskopske posege, ki trenutno znaša od 3 do 4 mesece.

Nakup je bil v celoti pokrit s sredstvi donacij. Vsem donatorjem, posebej KRKI, tovarni zdravil, d. d., iz Novega mesta, se za donirana finančna sredstva v Splošni bolnišnici Nm iskreno zahvaljujejo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj