V Skandinaviji poletje, pri nas nestabilno

0
129

Prvi junij je začetek meteorološkega poletja, a prave vročine kot se za poletje spodobi še ne bo. Bo pa vseeno topleje kot je bilo v nedeljo. 😉

Te dni se središče stabilnega in tudi toplega vremena zadržuje daleč nad severom Evrope. Ob anticiklonu je skandinavske države doseglo prav poletno vreme. Na prvi junijski dan se bo tako na jugu polotoka ogrelo tudi do 28 stopinj. Podobne temperature bodo zabeležili še v zahodnem delu Evrope.

Potem ko so bile zadnje noči nad našimi kraji jasne in jutranje temperature precej nizke, bodo ponoči na nebu prevladovali oblaki. Na vzhodu in v osrednjih krajih lahko še pade manjša količina dežja. Proti jutru se bo oblačnost umikala proti jugovzhodu. Zapihal bo severovzhodni veter, ki bo vztrajal ves dan. Jutranje temperature bodo tokrat najnižje v alpskih dolinah, kjer bo okoli 6 stopinj. V osrednjih krajih bo 10, proti vzhodu in na Primorskem pa od 11 do 13 stopinj.

Čez dan se bodo znova razvili oblaki, najprej nad vzhodnimi in osrednjimi kraji, popoldne tudi na zahodu. Verjetnost za nastanek ploh bo majhna. Temperature bodo nekoliko višje kot danes. Na Primorskem se bo ogrelo do 24 stopinj, v osrednjih, vzhodnih in jugovzhodnih krajih od 20 do 22, na Gorenjskem pa bomo zabeležili okoli 19 stopinj.

Tudi v gorah se bo zjutraj zjasnilo, sredi dneva pa bodo že nastajali kopasti oblaki in ovili nekatere vrhove. Pihal bo veter severnih smeri, ki bo močnejši v dopoldanskem času in v hribovitem svetu na vzhodu. Temperature v okolici naših najvišjih gora se bodo povzpele malo nad ledišče. Na 1500 metrih pa bo okoli 11 stopinj.

V noči iz ponedeljka na torek se bo znova zjasnilo. Pretežno jasnemu torkovemu dopoldnevu bo sledilo spremenljivo oblačno popoldne s kakšno ploho. Temperature zjutraj bodo večinoma pod 10 stopinj, čez dan pa malo nad 20. Podobno vreme, z nekoliko toplejšim jutrom, se obeta tudi v sredo. Zapihal bo jugozahodni veter. Ob dotoku vlažnega zraka z jugozahodnikom v nadaljevanju tedna kaže na več oblačnosti in padavine, ki bodo pogostejše na zahodu Slovenije.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj