petek, 19 aprila, 2024
DomaSlovenijaV soboto nekatere spremembe

V soboto nekatere spremembe

V soboto se spreminja režim na mejnih prehodih. Vlada je sklenila, da bo mogoče prehajati mejne prehode in kontrolne točke tako z negativnimi PCR kot negativnimi hitrimi antigenskimi testi. Razlika med testoma je, da mora biti hitri test narejen v državah članicah EU oziroma v schengenskem območju, PCR-test pa je lahko opravljen tudi v tretjih državah oziroma v tistih institucijah, ki so navedene na spletni strani NIJZ. Bo pa ukinjeno hitro testiranje na petih mejnih točkah, ki jih je država izvajala v času od božiča. “Od sobote teh hitrih testov na naših petih mejnih točkah ne bo več mogoče opraviti. V kolikor ne boste imeli negativnega testa, bo tako edina možnost, da greste v karanteno,” je povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Glede prekinitve karantene po ministrovih besedah ni sprememb, kar pomeni, da je mogoče karanteno prekiniti po petih dneh z negativnim testom. Je pa sprememba v tem, da bodo lahko od sobote na ta način karanteno prekinili tudi tisti, ki imajo v Sloveniji začasno ali stalno prebivališče, in ne več zgolj državljani Slovenije.

Na novinarski konferenci je Hojs odgovoril tudi na dileme tistih, ki prehajajo občinske meje zaradi zdravstvenih pregledov, pa jim je neprijetno policistu v dokaz za upravičenost prehoda kazati zdravstveno dokumentacijo. Kot je dejal, za prehod občinske meje zdravstvene dokumentacije ni treba kazati. Dovolj je izpolniti poseben obrazec, ki so ga pripravili na ministrstvu, na katerem se zgolj napiše namen prehoda. Pri tem seveda vsak “pod kazensko odgovornostjo jamči, da je tisto, kar je napisal, verodostojno”, je opozoril.

Vstop v Slovenijo iz države na rdečem seznamu brez napotitve v karanteno na domu ali brez predložitve negativnega testa (PCR ali HAG) se od 9. januarja dovoli osebi, ki dnevno ali občasno prehaja mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje v Sloveniji ali državi članici Evropske unije ali schengenskega območja in to izkazuje z ustreznimi dokazili. Če je oseba iz te točke mladoletna ali iz drugih razlogov ne more potovati sama, lahko pod enakimi pogoji vstopi tudi oseba, ki jo prevaža, vendar se mora čez mejo vrniti takoj po opravljenem prevozu. Izjema za športnike se črta, saj testiranja s hitrimi antigenskimi testi na meji odlok več ne predvideva.

Z odlokom vlada zapira vse muzeje in galerije v državi, ne glede na stopnjo okuženosti v posameznih statističnih regijah. V knjižnicah ostaja mogoč prevzem vnaprej pripravljenega gradiva na zunanjem prevzemnem mestu.

Možen je ogled kulturne dediščine brez organiziranega vodenja na ograjenih odprtih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino ob upoštevanju vseh higienskih priporočil za preprečevanje okužbe z virusom, so sporočili z Urada vlade za komuniciranje.

Število oseb na ograjenih odprtih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino je omejeno na enega uporabnika na 30 kvadratnih metrov ograjene odprte javne površine ali na enega uporabnika, če je ograjena odprta javna površina manjša od 30 kvadratnih metrov.

Odlok začne veljati v soboto in velja do 15. januarja.

Vlada je še sklenila, da Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki začne veljati 9. januarja in bo veljal do vključno 15. januarja, še naprej začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom, a ohranja obstoječe izjeme, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oziroma so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja.

Poleg tega je vlada sklenila, da se k obstoječim izjemam doda še geodetske storitve, gradbena dela, pri katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki, medicinsko pedikuro in čistilne servise.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča