petek, 3 maja, 2024
DomaSlovenijaV soboto po vsej Sloveniji odprte terase in še kaj

V soboto po vsej Sloveniji odprte terase in še kaj

S petkom bo dovoljeno prehajanje regij, zbiranje in prireditve do 10 ljudi, v soboto se bodo lahko odprle terase gostinskih lokalov, v ponedeljek se bodo odprla vrata vseh izobraževalnih ustanov.

V devetih statističnih regijah bo od sobote naprej dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov. Od ponedeljka naprej bo v teh oranžnih regijah dovoljeno tudi ponujanje nastanitvenih storitev v obratih do 30 sob. Slednje se bo počelo pod pogojem testiranja potrošnikov na okužbo z novim koronavirusom ali z dokazilom o prebolelosti ali o cepljenju.

V treh rumenih statističnih regijah se bo lahko gostinske dejavnosti lahko opravljale tudi znotraj gostinskih obratov. V teh rumenih regijah bodo od ponedeljka lahko ponujali nastanitvene storitve ne glede na velikost. Trenutno je devet regij oranžnih, Obalno-kraška, Pomurska in Goriška so rumene, primorsko-notranjska pa rdeča.

Glede na vladni semafor, v rumenih regijah srednje šole in fakultete delujejo brez omejitev, prav tako pa se sproščajo turistične nastanitve. Poleg tega pa je državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc povedal, da se bo v teh treh regijah hrana in pijača lahko stregla tudi v lokalih oziroma v restavracijah. Medtem v oranžnih regijah obratujejo gostinske terase in vrtovi, zbira se lahko do deset oseb, prav tako pa se odpravlja omejitev na regije. Zajc je povedal, da se v ponedeljek odpirajo nastanitve z določenimi omejitvami.

A stroka temu ni naklonjena, eden od pomislekov je tudi to, kdo bo preverjal status testiranih, prebolevnikov in cepljenih gostov. Stroka prav tako ni naklonjena ponovnemu organiziranju dogodkov, kot so predstave in koncerti. Po besedah Bojane Beović bi bila večja zbiranja mogoča v rumeni fazi, ki bi jo po grobih projekcijah lahko dosegli v maju.

Glede na semafor sproščanja ukrepov oranžna faza predvideva začetek pouka tudi na fakultetah in višjih šolah v omejenem obsegu, zbiranje do 10 oseb, odprtje trgovin v celoti ter odprtje teras in vrtov v gostinskih lokalih. Odprli se bodo tudi študentski domovi ter sprostilo gibanje med regijami. Od tega tedna je sicer dovoljeno zbiranje do 100 ljudi na shodih. S tem je vlada sledila odločitvi ustavnega sodišča, ki je v četrtek začasno zadržalo izvajanje vladnega odloka v delu, ki začasno prepoveduje prireditve, shode in zborovanja. (24ur.com)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča