petek, 19 aprila, 2024
DomaVremeV soboto razjasnitev

V soboto razjasnitev

Pred nami je večinoma suh konec tega tedna pred novim, ki obeta najbolj zimsko podobo zadnje zime. Slovenijo bodo prešle kar štiri fronte, najbolj izrazita s snegom bo iz nedelje na ponedeljek.

Noč na soboto bo oblačna. Sprva bo večinoma suho, v drugem delu noči pa bo v večjem delu Slovenije prehodno rahlo deževalo, nekatere višjeležeče kraje na jugu Slovenije bo lahko pobelil tudi sneg. Do jutra bodo padavine ponehale. Oblačnost se bo začela umikati, zato bo po nekaterih nižinah nastala megla. V večjem delu Slovenije bodo temperature nad ničlo. In sicer bo od 1 do 4 st. C. Bolj hladno bo v zatišnih legah severne Slovenije, kjer bo od -4 do -1.

Po dopoldanskem razkroju megle bo sobota v večjem delu Slovenije sončna. Nekaj tankih koprenastih oblakov bo popoldne le v višjih plasteh ozračja. Ponekod bo zapihal JZ veter in temperature bodo spet povsem pomladne. Na JV in v Vipavski dolini se bo ogrelo do 12 st. C. Še topleje, okoli 14 stopinj, bo ob morju. Tudi drugod bo razmeroma toplo s temperaturami od 6 do 10 st. C.

Ponoči bo v gorah rahlo snežilo, zapade lahko nekaj centimetrov snega. Že zjutraj se bo od SZ-da zjasnilo, tako da bo sobota sončna. Dopoldne bo pihal zmeren severnik, popoldne pa bo zapihal šibak jugozahodnik in temperature v sredogorju se bodo dvignile malo nad ničlo, medtem ko bo v visokogorju še vedno nekaj stopinj pod ničlo.

V nedeljo bo vreme krojil topel JZ veter. Na vzhodu Slovenije bo še nekaj sonca, drugod bo oblačno. Na Primorskem in Notranjskem bo rahlo deževalo. V noči na ponedeljek se bo dež okrepil in razširil nad vso Slovenijo. Hkrati nas bo od severa preplavil hladnejši zrak, zato se bo meja sneženja ob močnejših padavinah spustila do nižin. A že v ponedeljek zjutraj, ko bodo padavine oslabele, bo sneg marsikje spet prehajal v dež. Do sredine tedna nas bodo nato prešle še tri fronte s kar obilnimi padavinami. V hribih in tudi v alpskih dolinah bo zapadlo še veliko snega, medtem ko se bo drugod sneg pogosto mešal z dežjem, zato v večjem delu nižin debelejše snežne odeje po vsej verjetnosti ne bo. (Rok Nosan)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča