V soboto v Kapelah Krampuslauf

0
639

Vabljeni na nepozabni nočni spektakel ki bo v soboto, 26. novembra, v Kapelah pri Brežicah. Začetek Krampuslaufa bo ob 18.18 uri. Za pester program bo poskrbelo preko 100 krampusov, angelčkov, čarovnic, obiskal pa vas bo tudi sv. Miklavž. Za zabavo bodo poskrbeli D`Palinka band in Ansambel Jug.

Krampuse oz parklje poznajo predvsem v alpskih državah, kjer so vedno prava atrakcija. Tudi če so videti strašljivi, jih imajo otroci radi.

Krampus je dobil ime po stari nemški besedi za krempelj. V Avstriji sveti Miklavž, ki mu pravijo Božiček, na božični večer potuje od hiše do hiše s svojim pomočnikom, strašnim demonom Krampusom. Krampus je demon z rdečim obrazom in kozjim rogom, prekrit s kosmatim črnim kožuhom. Na njegovem telesu visijo verige in zvoni na veliki zvon. Iz ust ima dolg rdeč jezik, rep, v rokah pa ima veliko palico in črno vrečko. Na božični večer avstrijski otroci odložijo čevlje na okensko polico ali zunaj spalnice. Medtem ko spijo, v njihovo hišo prideta Božiček in Krampus. Če so se otroci dobro obnašali, jim Božiček v škornjih pusti sladkarije in priboljške. Če se slabo obnašajo, jih Krampus udari s palico. Če so se otroci zelo slabo obnašali, jih Krampus da v vrečo in ‘vrže v reko.’