nedelja, 28 aprila, 2024
DomaSlovenijaV šolo po B vzorcu?

V šolo po B vzorcu?

Na ministrstvu za izobraževanje si želijo, da bi se šolsko leto začelo po modelu B, torej z vsemi učenci in dijaki pri pouku. Hkrati predlagajo samotestiranje učiteljev, odločitev pa bo prepustilo svetovalni skupini za covid-19 in vladi.

Po modelu B se je sicer končalo lansko šolo leto. Orehovec je spomnil, da bo tudi v vzgoji in izobraževanju treba izpolnjevati pogoj PCT. Vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju je zato znova pozval k cepljenju, da bo lahko delo potekalo čim fleksibilneje in da bodo šole čim dlje odprte. “Kdor se ne bo cepil, se bo moral trikrat v tednu testirati,” je dejal Orehovec.

Samotestiranje tudi za zaposlene v vzgoji in izobraževanju in ne le za osnovnošolce iz zadnjega triletja in dijake mora potrditi še od strokovne skupine za covid: “Vse je odvisno od vladne skupine, ki danes zaseda na Brdu pri Kranju. Če bodo to odobrili, bo delovni proces stekel veliko lažje,” je dodal. Po besedah državnega sekretarja s to rešitvijo “nekako soglaša” tudi ministrstvo za zdravje.

Na vprašanje, kdo bo plačeval teste, je Orehovec ponovil, da bo to na plečih delodajalcev. Glede plačevanja testov polnoletnih dijakov pa je dejal, da upa, da bo za vse brezplačno. Poleg necepljenih zaposlenih se bodo namreč morali samotestirati tudi učenci tretje triade osnovnih šol in dijaki. Na vprašanje, kako bo z maskami v šolah, je Orehovec dejal, da vse ostaja enako kot do zdaj, ni pa znal odgovoriti na vprašanje, ali se lahko nenošenje mask sankcionira.

Da bodo srednješolci novo šolsko leto začeli s samotestiranjem, je bila glavna informacija ločenega sestanka ministrstva za izobraževanje, znanost in šport z ravnatelji srednjih šol, ki je potekal pred tem. “Upamo, da bodo odločevalci razmišljali pozitivno in tako kot dijakom omogočili tudi zaposlenim samotestiranje. Želimo namreč, da se tudi zaposleni samotestirajo, ne samo dijaki. Nimamo sredstev za plačevanje testov in predlagamo, da se gre na zaupanje. To naj bo odgovornost posameznika,” pravi predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Fani Al-Mansour.

Za dijake bo samotestiranje najprej enkrat tedensko, v primeru poslabšanja epidemiološke slike pa pogosteje. Teste bodo prevzemali v lekarnah. Preverjanja pogoja PCT za varno vstopanje v šolski prostor za zdaj ne bo.

Srednješolski ravnatelji so s sestankom po navedbah Al-Mansour zadovoljni, saj da so jim pristojni prisluhnili, a imajo še cel kup vprašanj. Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec jim je, kot je poudarila, obljubil, da bodo odgovore dobili najpozneje prihodnji teden, ko se s predstavniki pristojnih ministrstev srečajo na Brdu. Sestanki bodo potekali v ponedeljek, torek in sredo.

Tako ravnatelje med drugim zanima, kako bodo izvajali športno vzgojo, kako je z drugimi udeleženci, ki prihajajo v šolski prostor, na primer pri izobraževanju odraslih. Zanima jih, kako bo s starši in strankami, za katere v šoli izvajajo storitve, kako bo s testiranjem dijakov, ki bodo na praktičnem pouku v zdravstvenih domovih, je še dodala ravnateljica Srednje poklicne in strokovne šole Bežigrad Ljubljana. (MMC RtvSlo/STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča