petek, 29 marca, 2024
DomaSlovenijaV vzgoji in izobraževanju v sredo stavka

V vzgoji in izobraževanju v sredo stavka

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so postavili osem stavkovnih zahtev. Bistveni sta takojšnja sklenitev sporazuma o plačilu dodatnega dela in ovrednotenju izpostavljenosti tveganjem zaposlenih za čas obvladovanja epidemije covida-19 ter zvišanje plač vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju glede na že dogovorjena zvišanja plač v drugih delih javnega sektorja.

Že leto dni po besedah glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimirja Štruklja opozarjajo na neustrezno vrednotenje dela v vzgoji in izobraževanju. Vladi so 18. februarja postavili osem stavkovnih zahtev. Med njimi sta takojšnja sklenitev sporazuma o plačilu dodatnega dela in ovrednotenju izpostavljenosti tveganjem zaposlenih za čas obvladovanja epidemije covida-19 ter zvišanje plač vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju glede na že dogovorjena zvišanja plač v drugih delih javnega sektorja. Poudarjajo namreč, da so plače v vzgoji in izobraževanju zaostale za plačami na primerljivih delovnih mestih, prav tako niso razrešili vprašanja plač v spodnji tretjini plačne lestvice, v katero na primer spadajo pomočnice vzgojiteljic, čistilke, hišniki, kuharji, vozniki, ki imajo pogosto začetno plačo nižjo od minimalne.

Stavka torej 9. marca bo. Prvič se bodo intenzivno stavki pridružili tudi na univerzitetni ravni. Pričakujejo, da bo stavkalo okoli 40.000 zaposlenih. Kljub nasprotujočim si navodilom ministrstva za izobraževanje in sindikata SVIZ pa bo za najmlajše organizirano nujno varstvo. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča