V ŽIVO: Katalonci za samostojnost, policija nasilna

0
43

V Kataloniji, ki velja za gospodarsko najuspešnejšo regijo v veliki Španiji, je bil danes odločilen dan za Katalonce, saj se je več kot 5 milijonov volilnih upravičencev na referendumu izrekalo za neodvisnost oz. samostojnost.

A uradni Madrid je še pred odločilno nedeljo opozarjal, da odhoda Katalonije ne bo sprejel in da si želi skupnega sobivanja. Uradni Madrid je na sredozemsko obalo tako napotil okrepljene policijske enote, ki so hotele na vsak način preprečiti referendum. Žal pa se je vse skupaj sprevrglo v nasilje. Policisti so uporabili silo in želeli preprečiti demokratično odločitev prebivalcev Katalonije. Poškodovanih je bilo več sto ljudi.

Katalonski referendum nas zelo spominja na odločitev Slovencev, ki smo še v nekdanji Jugoslaviji odločili za samostojno pot. In zanimivo, tako kot so bili nekdanji evropski in svetovni politiki, glede naše odločitve pasivni, so tudi slovenski političarji, tako v EU kot doma, glede podpore Kataloncem, pasivni oz. ‘nežno’ politični, strpni, moralni…..’

Razmere v živo lahko spremljate tukaj:

https://www.youtube.com/watch?v=9CluZbKhaxM

https://www.youtube.com/watch?v=APsHNIrS7-s

https://www.youtube.com/watch?v=40Fy-GSS7rA

https://www.youtube.com/watch?v=3GnIutPfCyY

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj