Vabljeni na najbolj kulturni FKK, v Kostanjevico na Krki

0
238

Te dni se v dolenjskih Benetkah – Kostanjevici na Krki odvija FKK 2022 – Festival kulture Kostanjevica na Krki. Festival Kulture Kostanjevica – FKK 2022 v letošnjem letu praznuje že 5. obletnico delovanja in slavi decentralizacijo kulture. Od sobotnega otvoritvenega dne z Radetom Šerbedžija in skupino Zapadni Kolodvor smo v mestu »samo gole kulture in nič drugega« in čudovitem ambientu Galerije Božidar Jakac proslavili tudi 770 let prvih pisnih omemb mesta Kostanjevica na Krki, nadaljevali z odprtjem razstave mladih vizualnih umetnikov, včeraj premierno uprizorili filmsko projekcijo mladinskega filma Vesolje med nami, v večji meri posnetega v Kostanjevici na Krki. Danes sledi okrogla miza, ki bo izpostavila pomen lokalne kulturne infrastrukture, nato sledi koncert akadamskih glasbenikov, rojenih v Kostanjevici na Krki.

Od glasbe … 

Bogat kulturno-umetniški program FKK 2022, ki prepleta gledališki, literarni, vizualni kot tudi koncertni del, navdušuje tudi s pestrim naborom glasbenih umetnikov, kjer izpostavljamo slovenskega raperja Marka Jacoba Cavazzo alias Vazz (četrtek), krško skupino elektronskega roka Kontradikshn (petek), izjemno zagrebško skupino Urban&4 (petek), in neumorne traperje Matter (petek). V zaključnem sobotnem delu bo v ospredje stopil koIektiv Insan, po dolgem času novomeška skupina Moveknowledgment, razgreto publiko pa bo na višje obrate zasukal zagrebški stoner/groove band She Loves Pablo z alternativno poslastico rocka.

Do predstav in delavnic … 

S četrtkovo predstavo Noži v kurah – gledališko produkcijo 3. letnikov AGRFT bomo nahranili gledalca v nas in ga še okrepili s predstavo Predsednice v produkciji Zavoda Melara. Na sobotnem Literarnem zajtrku z Esadom Bababićem se bomo posvetili opazovanju sveta okoli nas in se pripravili na 6-urni performans Skupaj v produkciji Via Negative in Društva Pekinpah, na katerem sodelujejo Leja Jurišić in Marko Mandić v sodelovanju z režiserjem Bojanom Jablanovcem in pisko Semiro Osmanagić. Za kulture in umetnosti željne so snovalci FKK 2022 pripravili še tri delavnice – delavnico z vrhunsko vokalistko in gibalko Ireno Z. Tomažincirkuško-gledališko delavnico za otroke v sodelovanju s Terra Verra in medgeneracijsko ustvarjalnico: land art z umetnico Matejo Kavčič, ki se še odvijajo v teh dneh. 

(foto: Uroš Vide)