četrtek, 25 aprila, 2024
DomaKulturaVabljivi razstavi novomeške knjižnice na Glavnem trgu

Vabljivi razstavi novomeške knjižnice na Glavnem trgu

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto že nekaj let lepo polni vrzeli s svojim posluhom za kulturo, izobraževanje, socialno odgovornost v Novem mestu. Opaziti je povsem drugačen pristop kot pred leti. Knjižnica je močno vpeta v utrip Dolenjske in slednje lahko domačini in obiskovalci Novega mesta opazijo. Gre za vključevanje sodobnih in inovativnih prijemov, ki poudarijo pomembnost zgodovinskih kot sedanjih dogodkov. Vse pa je mimoidočemu ponujeno na nevsiljiv, atraktiven način.

Knjižnica tudi v letošnjem letu nadaljuje s pripravo razstav v praznih izložbah v središču Novega mesta. V marcu so tako v izložbi nekdanje trgovine z naravno kozmetiko postavili na ogled razstavo Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto v letu 2021, kjer si lahko ogledate pomembnejše trenutke preteklega leta v novomeški knjižnici, nekaj zanimivih statističnih podatkov ter kaj vse se je dogajalo in kdo jih je obiskal.

V izložbi nekdanje čokoladnice pa je na ogled razstava O Novem mestu so pisali …, izbor knjižnih del o Novem mestu, ki vam v branje ponuja knjižna dela, katerih osrednja tema je naše mesto – Novo mesto. Skoraj sedem stoletij dolga preteklost mesta je zapisana v številnih zgodovinskih pregledih. Svoj košček v mozaik védenja o Novem mestu dodajo tudi številni zborniki, ki pričajo o delovanju novomeških podjetij, društev ali ustanov. Novo mesto je vedno navdihovalo tudi pesnike in pisatelje, ki so dogodke iz novomeške preteklosti uporabili kot literarni motiv v pesmih, povestih in romanih. In ne nazadnje, utrip minulih časov zaznamo tudi v pričevanjih Novomeščanov, ki so v besede in stavke ujeli svojo življenjsko pot.

Že Bogo Komelj, prvi ravnatelj novomeške knjižnice, po katerem se imenujejo knjižnične posebne zbirke, je občasno poskrbel za postavitev razstav v izložbah v središču Novega mesta. Novomeška knjižnica je v zadnjih dveh letih v praznih izložbah na Glavnem trgu in Rozmanovi ulici na ogled postavila že vrsto priložnostnih razstav pod sloganom Ljubo doma, kdor ga pozna. Na ta način zapolni prazne izložbe v mestu z novimi vsebinami, predstavlja lokalno kulturno dediščino ter hkrati s selitvijo razstav izven knjižničnih zidov ponuja možnost ogleda razstav tudi Novomeščanom, ki redkeje zahajajo v knjižnico. Še zlasti so bile razstave v izložbah opažene v času epidemije, ko so kulturne ustanove delovale v omejenem obsegu. Zaradi izjemnega zanimanja in pozitivnih odzivov so sklenili nadaljevati s tovrstnimi razstavami tudi v prihodnje. (Bojana Medle)

(foto: Boštjan Pucelj)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča