četrtek, 28 marca, 2024
DomaSlovenijaV&F: Ljudem prekipeli PCT pogoji. Uporaba solzivca in vodnega topa!

V&F: Ljudem prekipeli PCT pogoji. Uporaba solzivca in vodnega topa!

Z današnjim dnem so začeli veljati novi PCT pogoji, ki so številne zdrave, necepljene in ne – testirane postavili v neprijeten položaj oz. jim novi pogoji, ki jih je v soboto sprejela vlada, omejuje številne pravice. Ob 18. uri se je pred Državnim zborom v Ljubljani začel protest. Nasprotniki omejitev vzklikajo: ‘lopovi, hočemo svobodo!’ Zbrala se je ogromna množica ljudi. Kot nam sporočajo bralci je policija nad mirnim nasprotovanjem uporabila solzivec, na ulicah je bil tudi t.i. vodni top. Med množico so bili tudi otroci!

Ena izmed bralk nam je sporočila naslednje: ‘Bila na protestu. Res da so letele neke petarde s strani protestnikov v parlament, ne v policijo, letele so flaše. Za granitne kocke nisem prepričana, pa sem bila v t.i. četrti vrsti. Vse dokaj mirno, brez pretepov, brez nasilja. Nato so nekje na sredini trga odvrgli solzivec med ljudi. Policisti v civilu. Narod se je razbežal, nato nekaj metrov naprej še en solzivec. V oči, v pljuča. Levo, desno, ne veš kam bežiš. Nato mirno stali pri izhodu garažne hiše, nakar pride policijska konjenica. Počutila se je ogroženo – konjenica. Streljanje solzivca s t.i. vodnim topom med ljudi…. Razbežali smo se. Kaj se dogaja ne vem. Čakamo, da se vrnemo nazaj v garažno hišo po avto.’

Kdo je zanetil nasilje bo najverjetneje težko razkriti. Vsekakor pa je jasno, da je bil protest ob še svetlem delu dneva miren, res da z vzklikanjem parol in petjem, ampak brez nasilja, izgredov. Ko pa je padla tema se je začelo. Nekateri udeleženci nam sporočate, da to niso bili nasprotniki, pač pa osebe, ki so poskrbele za očrnitev protesta. Sledenje bo lahko, če bo hotela res podrobno preveriti, storila policija.

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili: Okoli 20. ure je prišlo na tem mestu do množične kršitve javnega reda in miru, pri čemer so v policiste in poslopje Državnega zbora metali granitne kocke, steklenice in pirotehniko, zaradi česar je policija za zagotovitev javnega reda shod razpustila. Osebe so bile večkrat pozvane, naj zapustijo Trg republike, vendar tega ukaza niso upoštevale, zato so policisti množico iz Trga republike razgnali. Posamezne skupine so se nato na območju centra Ljubljane uprle in niso upoštevale ukazov policije, naj se razidejo, prav tako je prišlo do napadov na policiste, v katere so posamezniki metali granitne kocke in druge predmete, ter uporabljali pirotehniko.

Policija trenutno deluje na širši okolici centra mesta in poskuša razgnati posamezne skupine. Zoper osebe, ki na Šubičevi cesti niso upoštevale ukazov, naj se razidejo, je bil uporabljen tudi vodni top. Policijska intervencija še poteka, zato vam drugih informacij trenutno ne moremo posredovati. Informacijo bomo dopolnili, ko bo posredovanje policije zaključeno in bo znanih več podatkov, so še zapisali.

Policisti so okoli 22. ure uspeli vzpostaviti javni red in mir in preprečiti nadaljnje kršitve protestnikov, ki so se na območju centra mesta
Ljubljana zbirali in po razpustitvi neprijavljenega shoda še nadaljevali s kršitvami javnega reda in miru. V skupinah so se zbrali in napadali policiste s steklenicami in granitnimi kockami.

Tekom celotne intervencije so policisti uporabili več različnih prisilnih sredstev, med drugim tudi plinska sredstva, penaste naboje, ter vodni top.

Do sedaj lahko potrdimo, da je bilo tekom varovanja zaznanih več kršitev javnega reda in miru, ter kaznivih dejanj. Obravnava vseh dogodkov še vedno poteka. Poškodovanih je bilo več policistov, več službenih vozil policije in stavba Državnega zbora. Nekaj oseb je bilo pridržanih, doslej pa podatka o poškodovanih osebah, ki so se udeležile neprijavljenega shoda nismo zabeležili.

Policisti bodo v naslednjih urah še intenzivno nadaljevali z zbiranjem obvestil. Več informacij vam bomo posredovali naknadno, predvidoma tekom jutrišnjega dne, so še sporočili s PU Ljubljana.

(foto&video: DolenjskaNews)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča