petek, 19 aprila, 2024
DomaLokalnoV&F: Od besed do dejanj. Ozaveščanje o celiakiji, Andrej z ekipo na...

V&F: Od besed do dejanj. Ozaveščanje o celiakiji, Andrej z ekipo na ultramaratonu v Nm

To nedeljo je se je zgodil ultramaraton okoli Novega mesta. Andrej in prijatelji so pretekli 24 krogov oz. 144 km, z namenom ozaveščanja o celiakiji oziroma življenju brez glutena. Start ultramaratona se je začel ob 5. uri zjutraj, pri v uvozu z Ljubljanske ceste v naselje V Brezov Log. Kot rečeno je tek je bil namenjen ozaveščanju o celiakiji in tudi zahvala dobremu delovanju Društva Celiac iz Novega mesta (Rozmanova 10, Nm), ki številnim, ki se soočijo s to boleznijo, pomaga.

In Andrej je dolgo, zeeeeelo dolgo zdržal, a ga je po pretečenih 50 km začelo izdajati desno koleno. Tudi po vsem tem je vztrajal, tudi s t.i. pohodniškimi palicami, še dodatnih več deset kilometrov. Zakaj se je Andrej sploh odločil za ta tek?  Je športnik, hud rekreativc, ki ima med svojimi najdražjimi, ki žal ne morejo zaužiti vsega, ampak se temu prilagajajo.

Ne glede na vse, bravo in čestitke Andreju, prijateljem, podpornikom, ki so še dodatno opozorili na to avtoimunsko bolezen, s katero številni živijo, živimo, prav zaradi ozaveščanja oz. podobnih projektov, slednjo spoznavate in se s tem lažje soočite. To je bil namen teka, namen za dobro in podporo vsem, ki znajo in želijo pomagati številnim, ki se soočijo s tem. FURAJTE NAPREJ  😉

Celiakija je kronična in dedno pogojena avtoimunska bolezen prebavil. Nastane kot posledica preobčutljivosti na gluten – beljakovino, ki jo najpogosteje najdemo v pšenici, ržu in ječmenu. Gluten se nahaja tudi v piri, zdrobu, sladu in nekaterih drugih prehranskih izdelkih. Celiakija je relativno pogosta bolezen, ki prizadene približno enega na 100 posameznikov. Študije kažejo, da od prvih simptomov celiakije do odkritja bolezni pri posamezniku v povprečju mine kar 13 let. Še več o celiakiji lahko izveste na povezavi novomeškega društva TUKAJ.

So ljudje besed in dejanj. Andrej in ekipa, čestitke.

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča