petek, 29 marca, 2024
DomaLokalnoV&F: Pred praznikom kulture, slednje manjka

V&F: Pred praznikom kulture, slednje manjka

Najvišji vrh Gorjancev se je v starih časih imenoval Sveta Jera, saj je ne njem že sredi 15. stoletja stala cerkev posvečena tej svetnici. Cerkev so pozneje opustili, vrh pa so leta 1923 na pobudo naravoslovca Ferdinanda Seidla poimenovali po pisatelju Janezu Trdini, ki je napisal Bajke in povesti o Gorjancih.

Trdinov vrh je dobro obiskana pohodniška točka, žal pa nekateri še niso osvojili vseh pravil pohodništva. Boris nam je poslal fotografije današnjih ostankov ob in v cerkvici, očitno odžejanih, olajšanih, z energijo polnih in prebujenih pohodnikov. Mimogrede na vrhu ne uspevajo banane.

Alan pa je z nami delil neprijetno izkušnjo, ki jo je doživel med pohodom iz Smiklavža proti vrhu Gorjancev. V sicer čistem spokoju narave, so prihrumeli mladci na ‘pohodniških’ motorjih. Najverjetneje niso iz mesta, bodo kar domači oz. iz Podgurja. Vprašanje je, če so vozili po svojih travnikih? Verjetno bi doma huda pela, kajne?

In kaj še je kultura? V najširšem pomenu označuje izraz kultura vse produkte posameznika, skupine ali družbe inteligentnih bitij. Kultura je skupek dosežkov, vrednot človeške družbe kot rezultat človekovega delovanja, ustvarjanja. Za kulturo lahko rečemo tudi, da je »način človekovega življenja v skladu s prepričanji, jezikom, zgodovino ali načinom oblačenja.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča