V&F: Spet udrihanje na Dolenjskem in v Beli krajini

0
9792

Zaradi oslabljene hladne fronte se je v višinah čez dan krepil SZ veter, po nižinah pa se je veter obračal sprva na južno, pozneje pa na SV smer, kar je ob kombinaciji z vročo in vlažno zračno maso predstavljalo dobre pogoje za nastanek nevihtnih oblakov. Zgodaj popoldne so Slovenijo dosegle prve nevihte, s silovitim vetrom, nalivi, ponekod je padala tudi toča.

Okoli 16.40 ure je neurje z močnim vetrom, nalivi in ponekod z manjšo točo zajelo območje občin Novo mesto, Trebnje, Šentjernej, Straža, Mirna Peč, Črnomelj, Žužemberk in Metlika. Podrtih je bilo več dreves na ceste, zaradi česar je bil onemogočen ali oviran promet. Podrlo je tudi drevesa na parkirišče in poškodovalo nekaj avtomobilov. Meteorna voda je zalila več objektov in dvorišč. Na ceste je naneslo večje količine blata. Močan veter je razkril nekaj streh na stanovanjskih in gospodarskih objektih. Posledice odpravljajo gasilci, delavci cestnega podjetja, komunale in elektro. Na območju Novega mesta je v eni uri padlo več kot 30 litrov dežja na kvadratni meter. Sunki SZ vetra pa so dosegali hitrost do skoraj 80 km/h. Podobno je bilo tudi na območju Bele krajine. 

Poročilo novomeškega Regijskega centra za obveščanje:

V času dogodkov večjega obsega Neurja smo do 17:30 na območju NOVO MESTO zabeležili več prijav dogodkov . Gasilci GRC Novo mesto, PGD Šmihel pri Novem mestu, Kamence, Prečna in Otočec ter delavci cestnega podjetja so odstranjevali podrto drevje in blato na cestah. Gasilci so izčrpali meteorno vodo iz proizvodnega objekta in stanovanjskega objekta. Razžagali so drevo, ki je padlo na parkirana osebna vozila ter drevo, ki je padlo na železniške tire.

V času dogodkov večjega obsega Neurja smo do 17:35 na območju TREBNJE zabeležili več prijav dogodkov. Gasilci PGD Trebnje in Veliki Gaber so sanirali več poškodovanih streh ter odstranili poškodovano drevo, ki je ogrožalo leseno lopo. Delavci Komunale Trebnje so odstranjevali podrta drevesa, ki so ovirala promet.

V času dogodkov večjega obsega Neurja smo do 20:00 na območju MIRNA PEČ zabeležili več prijav dogodkov. Gasilci PGD Hmeljčič so odstranili več podrtih dreves, ki so ovirala promet na cesti.

V času dogodkov večjega obsega Neurja smo do 17:35 na območju ŠENTJERNEJ zabeležili več prijav dogodkov. Gasilci PGD Šentjernej so izčrpali meteorno vodo iz dveh stanovanjskih objektov.

V času dogodkov večjega obsega Neurja smo do 20:00 na območju METLIKA zabeležili več prijav dogodkov . Gasilci PGD Dobravice so odstranili več podrtih dreves, ki so ovirala promet na cesti.

V času dogodkov večjega obsega Neurja smo do 17:55 na območju ČRNOMELJ zabeležili več prijav dogodkov. Gasilci PGD Črnomelj in Žuniči ter delavci cestnega podjetja so odstranjevali podrto drevje, ki je na cestah oviralo promet.

V času dogodkov večjega obsega Neurja smo do 18:20 na območju STRAŽA zabeležili več prijav dogodkov. Gasilci PGD Dolenja Straža in delavci elektra so odstranili podrto drevo, ki je obviselo na električnih vodnikih.

Okoli 14. ure se je narava razbesnela nad Koroško in delom Štajerske, sprožilo se je nekaj zemeljskih plazov. Ponekod je padlo veliko dežja, v pol ure celo več kot 50 litrov na kvadratni meter. Severni veter je v sunkih presegel 60 km/h. Nekaj po 16. uri ure pa se je izoblikovala nova nevihtna linija od Zasavja do Dolenjske oz. Kočevske in Bele krajine. Ponekod je padala tudi manjša toča. Zvečer bo ponekod še grmelo, ponoči pa bo nevihtna aktivnost povsod zamrla.

Iskrena hvala bralkam in bralcem. Več na FB DolenjskaNews.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj