V&F: Uničujoči potres zahteval žrtve, tudi pri nas poškodovane zgradbe

0
6702

Ob 12.20 uri je območje, 5 km od mesta Sisak, blizu Petrinje na Hrvaškem, spet stresel močan potres. Tokrat z magnitudo kar 6.4. Iz Petrinje poročajo o številnih uničenih hiša. V potresu je umrlo najmanj sedem ljudi, med njimi tudi 12-letna deklica. Več deset ljudi je poškodovanih. Območje je v dobri uri streslo še več močnejših popotresnih sunkov, čez dan še več.

Potresni sunek pa smo dobro občutili tudi v Sloveniji. Na JV Slovenije je tresenje trajalo približno dobrih 10 sekund, zamajale so se tudi luči in še kaj. Ob 12.30 se je zaradi varnosti zaustavila jedrska elektrarna v Krškem.

‘Sam tako močnega potresnega sunka še nisem občutil. Bil sem v hiši in sem mislil, da je zapihal okrepljen jugozahodnik, namreč tako včasih v hiši zaznam močne sunke vetra. Vendar zadeva se je stopnjevala, začele so se tresti, majati stvari, zidovi. Fu…, potres! Vse skupaj je trajalo dobrih deset sekund. Hitro ven iz bajte. Prvič v življenju me je bilo res strah, da se bo kaj zrušilo,’ Robert Erjavec

Močan potres v Sloveniji po prvih informacijah ni povzročil večje škode. Poročate o stvareh, ki so popadale s polic in sten. Boštjan in Gašper sta nama poslala fotografije poškodovane cerkve v Dol. Straži, kjer je ob potresu odpadel omet. Nekaj starejših hiš je bilo poškodovanih tudi na območju Šentjernejskega polja, kjer so posredovali gasilci PGD Groblje in PGD Maharovec. Bili smo tam. Fotografije nam lahko pošljete na novice@dolenjskanews.com . Hvala in varno.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj