V&F: V eksploziji v Kočevju umrlo več ljudi

0
12233

Žalosten dan za Slovenijo. V delovni nesreči v Kočevju, ko je v jutranjih urah odjeknila eksplozija v tovarni Melamin, je umrlo pet ljudi. Kriminalisti so zaključili prvi del ogleda mesta eksplozije in pri tem odkrili pet pokojnih oseb. Potrjevanje identitete oseb trenutno še vedno poteka. Zvečer je direktor podjetja Melamin sporočil, da je umrl še eden od huje poškodovanih, a iz UKC Ljubljana so sporočili, da informacija ne drži in da se oba hudo poškodovana v UKC še borita za življenje.

Potrjevanje identitete oseb trenutno še vedno poteka. Vodja kriminalistov PU Ljubljana Valter Zrinski je povedal, da jih bodo identificirali s pomočjo DNK analize in dodal, da so med pogrešanimi trije tujci – dva državljana Bosne in en državljan Makedonije.

Sporočilo PU LJ: Kriminalisti so v četrtek v poznih večernih urah skupaj s preiskovalno sodnico, ter državnim tožilcem zaključili prvi del ogleda mesta eksplozije in pri tem odkrili 5 pokojnih oseb. Potrjevanje identitete oseb trenutno še vedno poteka. Z ogledom kraja nesreče bodo nadaljevali danes (petek).

Okoli 8.35 ure je v kemični tovarni Melamin v Kočevju odjeknila eksplozija, izbruhnil je požar. Slednjega so okoli 11. ure pogasili. Kot so sporočili z uprave za zaščito in reševanje, je poškodovanih več kot 20 ljudi, dve najhuje opečeni osebi so na zdravljenje odpeljali v UKC Ljubljana. Direktor podjetja je povedal, da je šest poškodovanih, dveh osebi huje. Štefanič je glede pogrešanih ljudi povedal, da do njih zaradi visokih temperatur še ne morejo dostopati oz. bo to mogoče šele čez nekaj ur. “Žal moramo računati, da so pogrešani verjetno preminuli, saj so bili pogoji takšni, da bi bilo težko preživeti,” je dejal direktor in dodal, da govorimo o štirih ali več osebah. Povedal je še, da bo komunikacija najprej potekala neposredno s svojci, šele nato z mediji. “Kar je tudi fer in človeško,” je dejal.

“Nikoli v življenju si nisem mislil, da se bo to zgodilo, vendar se je,” je dejal direktor podjetja Srečko Štefanič. “Eksplozija se je zgodila na pretakališču, kamor je prišla cisterna ene snovi. Raziskujemo še, zakaj je nastala eksplozija,” je povedal. Ključno se mu zdi, da so pristojne službe nemudoma omejile požar.

Povedal je, da ni od zaposlenih pogrešan nihče, je pa nekaj pogrešanih zunanjih sodelavcev. Kot je povedal župan občine Kočevje Vladimir Prebilič, iščejo štiri osebe. V podjetju je sicer zaposlenih 190 ljudi.

“Nevarnosti nadaljnjih eksplozij ni,” je dejal direktor Melamina, Srečko Štefanič. Župan Kočevja pa je poudaril, da nesreča nima velikih negativnih vplivov na okolje. Pristojne službe medtem merijo vpliv požara na okolje, o rezultatih bodo sproti seznanjali javnost.

Prebivalce so pozvali naj se zadržujejo v zaprtih prostorih oz. naj zaprejo okna objektov.  Aktivirani so bili gasilci iz celotne GZ Kočevje (15 PGD) in GEŠP Ribnica. Obveščene so bile pristojne službe. Aktiviran je bil tudi Ekološki laboratorij z mobilno enoto. Na kraju je prisotna tudi enota RKBO Slovenske vojske. Prebivalcem v obsegu 500 metrov od lokacije eksplozije priporočajo, da zaprejo okna in vrata ter naj se zadržujejo v notranjih prostorih. Ob 10.30 naj bi bile po podatkih s terena nevarne snovi zajezene in ne bodo iztekale izven meja podjetja. Po zadnjih podatkih je eksplozija nastala med pretakanjem snovi Epiklorhidrin iz cisterne v manjše zalogovnike. Vzrok eksplozije še ni znan. Po podatkih ELME meritve zraka razen saj in dima niso pokazale prisotnosti drugih strupenih snovi, analiza požarne vode pa še potekajo. Požarna voda je shranjena v lovilnih bazenih podjetja, zato nevarnosti izteka v naravo ni.

Iskrena hvala bralcem: Robertu, Blažu, Klemenu, Božotu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj