petek, 19 aprila, 2024
DomaSlovenijaVarno brez telefona

Varno brez telefona

Policisti so na območju celotne Slovenije pričeli poostreno nadzirati uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. Dokazano je namreč, da so mobilni telefoni v zadnjem desetletju postali eden od večjih motilcev pozornosti v prometu, s tem pa povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč. Vozniki ob uporabi mobilnih telefonov pogosto povzročajo zastoje v prometu, uporaba mobilnika med vožnjo pa močno vpliva tudi na koginitivne sposobnosti voznika; pisanje sporočil ali pregledovanje spletnih strani oz. družbenih omrežij med vožnjo namreč kar do 23-krat poveča tveganje za nastanek prometne nesreče.

Nacionalna akcija #Varno brez telefona bo potekala od 10. 1. do 23. 1. 2022. V tem času bo Policija nadzirala uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (tablic, prenosnih računalnikov, slušalk), ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali možnost obvladovanja vozila. Poleg tega bodo policisti pozorni tudi na vse druge prekrške, predvsem tiste, ki so povezani z izpostavljenimi udeleženci v prometu, pešci, kolesarji.

V letu 2021 je policija ugotovila 33.254 kršitev glede uporabe mobilnega telefona med vožnjo, kar je sicer 10 % manj kot v letu 2020. Upad kršitev gre pripisati novi zakonodaji, ki je začela veljati lani avgusta, večjemu ozaveščanju voznikov skozi vse leto in seveda tudi nadzoru policije.

Zakon o pravilih cestnega prometa za uporabo mobilnega telefona med vožnjo za voznike motornih vozil predpisuje kazen 250 evrov ter 3 kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in ostala lahka motorna vozila), pa kazen za neupravičeno uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča