Varuhinja o ravnanju policistov na južni meji

1
150

Namestnik varuhinje človekovih pravic je predstavil izsledke nadzora o ravnanju policistov na južni meji, v katerem so preverjali očitke, da policisti na meji nezakonito zavračajo migrante. Kot je povedal, tega ne morejo ne potrditi in ne zavrniti, nekateri podatki pa lahko kažejo, da je v nekaterih policijskih postopkih prišlo do nepravilnosti, vključno z izvajanjem kolektivnih izgonov.

Nadzora nad delom policije so se pri varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer lotili po opozorilih nevladnikov in medijev, da se na meji s Hrvaško izvajajo t. i. pushbacki, torej nezakonito zavračanje migrantov in izganjanje nazaj na Hrvaško, ne da bi jim omogočili azilni postopek.

Na policiji in ministrstvu za notranje zadeve so očitke zavrnili, a so pri varuhu že lani poleti v vmesnem poročilu ugotovili nekatere pomanjkljivosti pri postopkih obravnave tujcev. Po nenapovedanih obiskih policijskih postaj 19. junija lani v Črnomlju in Metliki so namreč v pregledanih primerih pogrešali resno obravnavo osebnih okoliščin vsakega posameznika.

Ker pa tedaj očitkov o prisilnem vračanju tujcev niso mogli ne potrditi ne zanikati, so pri varuhu nadaljevali nadzor in obiske posameznih policijskih postaj. Sklepne ugotovitve so strnili v končnem poročilu, ki ga je na današnji tiskovni konferenci predstavil namestnik varuhinje Ivan Šelih, zadolžen za področje policijskih postopkov.

Tako Šelih kot Nussdorferjeva sta poudarila, da pri njihovem poročilu ne gre za kritiko dela policistov, saj so v splošnem z njihovim delom in upoštevanjem priporočil zelo zadovoljni, pač pa za “željo po še boljšem delu v konkretnih primerih”.

1 komentar

  1. Nezakonitemu prehodu meje lahko sledi samo takojšen in trajen izgon iz države! Kdor ima poštene namene se lahko oglasi na vsakem mejnem prehodu, se identificira in zaprosi za vstop v EU. Varuhinja naj se zanima predvsem za svoj šporget in pusti, da policija še naprej strokovno opravlja svoje delo!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj