Več jasnine

Več jasnine

-
0 136

Vreme nad Evropo bodo v prihodnjih dneh krojila višinska jedra hladnega in vlažnega zraka, kar pomeni, da si daljšega suhega in sončnega obdobja do konca maja žal še ne moremo obetati. Najobsežnješe območje oblakov in padavin se bo jutri prek Francije in Iberskega polotoka pomikalo proti vzhodu in pozno popoldne doseglo severno Italijo. Plohe in nevihte bodo jutri nastajale tudi v dolgem pasu med Baltskim in Egejskim morjem.

Ponoči se bo v višjih legah in na Primorskem zjasnilo, po nižinah večjega dela države pa bo že kmalu nastala megla ali nizka oblačnost, ki nas bo marsikje prikrajšala za sončen začetek dneva. Zgornja meja nizke oblačnosti bo na nadmorski višini okoli 1000 metrov. Pred nami je sveže jutro. V osrednji in vzhodni Sloveniji ter na Goriškem bo od 5 do 7 st. C. Stopinja več bo ob morju, na Gorenjskem bodo 3 st. C.

Po nižinah osrednje in JV Slovenije se bo nizka oblačnost zadržala še del dopoldneva, drugod bo sončno. Sredi dneva in popoldne bo spet več oblačnosti. Nad hribi bo nastalo nekaj kratkotrajnih ploh. Kljub temu bodo popoldanske temperature občutno višje, kot smo jih bili vajeni v minulih dneh. V večjem delu države se bo ogrelo do 18 st. C. Še topleje bo na Goriškem, 21 st. C, bolj sveže pa na Gorenjskem, kjer bo 15 st. C.

V gorah se bo petek začel s soncem, že dopoldne pa se bo marsikatero pobočje zavilo v oblake. Nastalo bo nekaj ploh, ki bodo v visokogorju snežne. Na Kredarici, kjer so danes zjutraj izmerili 260 cm snega, bo jutri stopinja pod ničlo.

V soboto bo nekaj sonca in nekaj oblakov. Bolj oblačno bo v zahodni Sloveniji, kjer bodo že dopoldne nastajale manjše padavine, predvsem plohe, ki se bodo popoldne razširile nad večji del države. Ponekod bo lahko tudi grmelo. Podoben razvoj vremena z še več plohami in nevihtami lahko pričakujemo tudi v nedeljo in ponedeljek vreme pa se ne bo povsem ustalilo niti v nadaljevanju tedna. Bo pa vsaj prijetno toplo z najvišjimi temperaturami malo nad 20 st. C.