sobota, 27 aprila, 2024
DomaSlovenijaVeč kot 10 držav po ujmi pomaga Sloveniji

Več kot 10 držav po ujmi pomaga Sloveniji

Sloveniji po najhujših in katastrofalni povodnji pomaga več kot deset držav. Pomagajo s helikopterji, pomožni mostovi, delovni stroji.

Kot je danes sporočila Uprava RS za zaščito in reševanje, pomoč v obliki težke mehanizacije prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite in dvostransko zagotavljajo mednarodne enote iz osmih držav s skupno 30 bagri. To so Avstrija, Italija, BiH, Francija, Hrvaška, Nemčija, Slovaška in Ukrajina. Večino težke mehanizacije trenutno uporabljajo na območju Zgornje Savinjske doline. Sloveniji pomaga tudi vojska Severne Makedonije.

Pomoč v obliki mostov je zagotovilo pet držav s skupno 11 mostovi, in sicer Hrvaška, Nemčija, Češka, Poljska in Italija.

Gradijo montažne mostove, utrjujejo brežine, čistijo naplavljen material, dostavljajo nujno opremo, sortirajo dostavljeno pomoč. Vse to počne več kot 160 ljudi z različnih koncev Evrope, ki so Sloveniji skupaj z opremo priskočili na pomoč preko mehanizma EU na področju civilne zaščite. Ta je prišla v obliki 30 bagrov, 11, mostov in petih enot letalske pomoči, prejeli pa smo tudi pomoč v obliki vojakih enot in materialno tehničnih sredstev. S predstavniki tujih oboroženih sil se je sestala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča