sobota, 27 aprila, 2024
DomaLokalnoVeč kot 100 padalcev na dan slovensko-izraelskega prijateljstva

Več kot 100 padalcev na dan slovensko-izraelskega prijateljstva

Na letališču Prilozje v Metliki so danes obeležil dan slovensko-izraelskega prijateljstva v spomin na skupni boj obeh držav proti nacizmu in fašizmu v drugi svetovni vojni. Dan slovensko-izraelskega prijateljstva smo v Sloveniji obeležili prvič, prav na 100. obletnico rojstva Hane Seneš, izraelske narodne herojinje in pesnice. Predsednik republike Borut Pahor je bil slavnostni govornik. Zbrane sta nagovorila tudi Eyal Sela, veleposlanik Države Izrael, in Martina Legan Janžekovič, podžupanja občine Metlika. Pred pričetkom slovesnosti sta spomin na Hano Seneš s padalskim skokom počastili slovenska in izraelska padalka.

Hana Seneš je bila ena od 17 madžarskih Judov, ki se je prostovoljno vključila v britanske obrambne sile. Na predvečer holokavsta so mnogi zapustili Evropo, da bi rešili svoje življenje – nekaj pa je bilo takšnih, ki so se pogumno vrnili, da bi rešili tudi druge. Hana Seneš se je v britanski vojski izučila za padalko, da bi pomagala preprečiti deportacijo madžarskih Judov v taborišča. V misiji še s tremi tovariši je 13. marca 1944 s padalom skočila na osvobojeno ozemlje v Beli krajini in pristala v vasici pri Metliki na območju, ki so ga varovali partizani. Nekaj dni po pristanku so izvedeli, da so Nemci že okupirali Madžarsko, zato je ostala s partizani in domačini. Kot angleška vojakinja se je potem iz Bele Krajine odpravila peš preko Hrvaške do Budimpešte, kjer jo je junija 1944 na madžarski meji ujela policijska žandarmerija. Bila je obsojena na smrt in 7. novembra 1944, pri 23. letih, umrla ter postala simbol upora in poguma. Hanina zgodba, njen neukrotljivi duh, skupaj z ganljivim dnevnikom in poezijo, ki ju je pisala, so danes navdih vsem, ki se upirajo sovraštvu in zatiranju.

V Metliki so 17. julija 2011 obeležili 90. obletnico njenega rojstva. S spominskim skokom so se njenemu spominu poklonili slovenski in izraelski padalci, spominske slovesnosti pa se je udeležil tudi njen nečak Eitan Seneš.

V čast spominu na Hano Seneš in na pobudo izraelskih obrambnih sil ter v sodelovanju z Ministrstvom za obrambo in Slovensko vojsko so pred slovesnostjo v Metliki izvedli komemorativni padalski skok »Nebeška strela«. Komemorativni skok je izvedlo 100 izraelskih padalcev, pridružili so se jim še slovenski, hrvaški, madžarski in vojaški padalci iz Velike Britanije.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča