petek, 3 maja, 2024
DomaSlovenijaVečmilijardna škoda. Tisoči brez doma! DZ sprejel novelo zakona

Večmilijardna škoda. Tisoči brez doma! DZ sprejel novelo zakona

Država po urgentnih nujnih intervencijah sprejema prve ukrepe za sanacijo – kot kaže – večmilijardne škode. Še vedno lahko pomagate na povezavi – TUKAJ.

Poslanke in poslanci so na današnjem (sreda, 9. avgust) glasovanju z 79 glasovi za in brez glasu proti sprejeli novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki med drugim omogoča hitrejšo dodelitev finančnih sredstev prizadetim občinam. Na podlagi novele bo v ponedeljek, 14. avgust, dela prost dan, čemur sicer niso bili naklonjeni v opoziciji.

Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) je že pred sprejetjem novele izrazila nasprotovanje vladnemu predlogu, da bi bil 14. avgust zaradi nedavnih poplav dela prost dan. To po njihovo ni smiselno, saj podjetja zaposlenim s prizadetih območij že omogočajo odsotnost z dela, so navedli. Vladi predlagajo, naj pokrije stroške s tega naslova ali se odpove vsaj dajatvam. Tudi v Obrtno-podjetniški zbornici podpirajo izredni dopust za delavce in samozaposlene, ki bodo pomagali pri obnovi škode zaradi poplav.

Vlada je na izredni seji priskočila na pomoč gospodarstvu z 80-odstotnim financiranjem čakanja na delo za delavce v prizadetih podjetjih in plačanim 7-dnevnim dopustom za zaposlene, ki pomagajo kot prostovoljci. Ta bo v ponedeljek, 14. avgusta. Po srečanju z župani pa je država dvignila tudi predplačilo občinam za sanacijske stroške z 20 na 40 odstotkov.

Premier je že v ponedeljek omenil možnost relativno hitre nadomestne gradnje. Občine bodo priskrbele zemljišča in jih “dovolj hitro ob ustrezni zakonodaji” opremile. Država bo skupaj s proizvajalci montažnih hiš poskrbela za postavitev objektov. Samo postavitev naj bi zahtevala približno tri mesece, a to ne bo najdolgotrajnejši del, je poudaril, temveč bo to birokracija. To bodo poskušali “radikalno skrajšati”. Dokler ne bodo objekti zgrajeni, bo država vzpostavila register praznih stanovanj in praznih objektov. Nekateri so v javni lasti, nekatere bodo poskušali pridobiti od donatorjev. Za uporabnike teh objektov bodo vzpostavili centralno, enotno najemniško pogodbo. Za ta del Golob načrtuje mesec dni časa. Meni, da bo dom potrebovalo več deset tisoč ljudi.

(foto: Aljoša Kravanja/24ur.com)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča