Velika razlika med jutrom in popoldnevom

0
154

V teh dneh imamo velika temperaturna nihanja med jutrom in popoldnevom. Vzrok za tako velik temperaturni hod je izredno suha zračna masa in suha tla nad večjim delom Evrope. V prihodnjih dneh bo najtopleje na jugu Francije, kjer se bodo popoldanske temperature močno približale 30 st. C. Tudi pri nas bomo ponekod izmerili malo nad 25 st. C.

Ker je v večjem delu Slovenije v zadnjih treh mesecih padla manj kot polovica običajnih padavin in ker obilnejših padavin še ni na vidiku, se bo izsušenost površinskega sloja tal še povečala, saj ob sončnem in rahlo vetrovnem vremenu dnevno izhlapi tudi več kot tri litre vode na kvadratni meter. Takšne razmere so kot nalašč za nastanek in širjenje požarov v naravi. Velika požarna ogroženost je razglašena za vso Slovenijo, s tem pa tudi prepoved kurjenja v naravi.

Na Goriškem in v Vipavski dolini bo še pihala šibka burja, ob morju in na Krasu pa bo sredi dneva zapihal maestral. In tukaj bodo najvišje temperature od 22 do 24 st. C. Po nižinah osrednje in vzhodne Slovenije, kjer bo pihal šibak vzhodni veter, bo okoli 20 st. C. Najmanj, a še vedno prijetnih 18 st. C bo na Gorenjskem.

Veliko sonca bo tudi v četrtek. Po hladnem jutru s temperaturami okoli ničle, bodo popoldanske temperature skoraj po vsej Sloveniji presegle 20 st. C. Od petka do nedelje bo k nam dotekal še toplejši, a hkrati tudi za spoznanje bolj vlažen zrak, zato bodo dnevna nihanja temperature nekoliko manjša. Dopoldnevi bodo povsod sončni, ob popoldnevih pa bo predvsem nad hribovitimi kraji nastajala kopasta oblačnost. Nastalo bo nekaj kratkotrajnih ploh. (Rok Nosan)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj