četrtek, 25 aprila, 2024
DomaLokalnoVelikonočna sobota in žegen

Velikonočna sobota in žegen

Velika sobota je prav tako kot veliki četrtek in veliki petek del velikonočnih praznikov oz. verskega izročila. Na veliko soboto se kristjani spominjajo Jezusa v Božjem grobu. Na veliko soboto poteka tudi blagoslov ognja, vode in seveda blagoslov velikonočnih jedi. Verniki bodo k blagoslovu odnesli velikonočne jedi, ki so jih pripravili doma. To so pirhi, šunka, hren, kruh in potica.

V soboto dopoldne se torej kuha in barva pirhe ter peče potico, popoldne pa poteka blagoslov oziroma žegen velikonočnih jedi, ki jih naložimo v košaro. Pokrili naj bi jih z lepo izvezenim belim prtičkom, pojedli pa šele v nedeljo, na veliko noč pri zajtrku, ko se vrnemo od maše.

V velikonočnih jedeh se skriva simbolika, povezana z Jezusovim trpljenjem in sporočilom praznika. Kaj predstavljajo pirhi, potica, hren in šunka?

  • potica predstavlja Kristusovo trnjevo krono, zato jo nekateri delajo v obliki obroča,
  • kruh je znamenje božje dobrote in človekovega dela,
  • pet rdečih pirhov spominja na kaplje krvi in Jezusove rane,
  • hren simbolizira trpljenje Jezusa in tri žeblje, s katerimi je bil pribit na križ,
  • šunka ali meso (jagnjetina) predstavljata Jezusovo telo,
  • vino je povezano z Jezusom, saj simbolizira njegovo kri,
  • med velikonočne jedi naj bi spadala tudi pomaranča, kar pa ni splošno poznano. Pomaranča predstavlja simbol gobe, s katero so Jezusu dali piti kis.

Evangeličani pa bodo na velikonočno soboto zakurili velikonočni ogenj in prav tako pripravili jedi za nedeljski velikonočni zajtrk, vendar jedi ne blagoslavljajo.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča