torek, 23 aprila, 2024
DomaVremeVelikonočno oz. aprilsko vreme

Velikonočno oz. aprilsko vreme

Velikonočni prazniki so in če morda niste vedeli so slednji povezani tudi z nebesnimi pojavi. Veliko noč se praznuje na prvo nedeljo po prvi spomladanski polni luni. Tako je lahko velika noč med 22. marcem in 25. aprilom. In letos bo 9. april.

Ponoči se bo oblačnost od SV-da zgostila in razširila nad večji del Slovenije. Na Štajerskem, Koroškem in v Prekmurju bodo zjutraj začele nastajati manjše krajevne padavine. Nad okoli 500 metrov bo dovolj hladno, da bo lahko priplesala tudi kakšna snežinka. Zjutraj bo zmrzovalo v višjeležečih alpskih dolinah, kjer bo stopinja pod ničlo. Drugod bodo temperature od 2 do 4, ob morju 5 st. C.

Tudi čez dan bo vreme zelo spremenljivo z veliko oblaki in krajšimi sončnimi obdobji. Kratkotrajne kajevne plohe, ki bodo že dopoldne nastajale na severu Slovenije, bodo popoldne in zvečer prešle večji del del države. Po nižinah bo deževalo, malo višje pa bo lahko tudi snežilo. S šibkim SV vetrom bo namreč k nam spet dotekal nekoliko hladnejši zrak. Na severu Slovenije bodo temperature od 6 do 8 st. C. Nekoliko topleje bo v osrednji in JV Sloveniji, kjer se bo pred plohami ogrelo do 11 oz. 12 st. C, najtopleje pa na Primorskem, kjer bo okoli 15 st. C.

Razmere za obisk gora jutri in v nedeljo ne bodo tako idilične kot danes. V večjem delu gora bo oblačno in megleno z občasnimi krajevnimi padavinami, ki bodo verjetnejše sredi dneva in popoldne. Meja sneženja se bo čez dan dvignila na okoli 1000 metrov, zvečer pa se bo spet nekoliko spustila. Pihal bo večinoma šibak severni do SZ veter.

Tudi v nedeljo bo vreme tipično aprilsko – spremenljivo. Ob kakšni močnejši plohi dopoldne ni povsem izključeno, da nekaj snežink ne zanese vse do nižin, popoldne, ko se bo oblačnost trgala, pa se bodo krajevnim ploham pridružile tudi posamezne nevihte. V ponedeljek bo ozračje bolj stabilno. V večjem delu Slovenije se bo zjasnilo. A že v torek bomo spet imeli več oblačnosti. Nastalo bo tudi nekaj ploh. (Rok Nosan)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča