Pri stopinji občutek za minus 3°C

0
80

V četrtek se bo začela meteorološka zima in tudi vreme je vsaj temperaturno že bolj zimsko. In danes zjutraj je že pošteno hladilo. Temperature so bile večinoma pod ničlo, najbolj na Kredarici, kjer so izmerili kar minus 18 stopinj Celzija. Čeprav je bila temperatura po nižinah le okoli 2 stopinji pod ničlo, pa smo imeli občutek, da je precej hladneje. In ‘krivec’ za to je mrzel severovzhodni veter.

In ob takšnem razvoju vremena je dobro, če imamo na sebi kakšen kos oblačila več kot sicer oz. da nas zaščiti pred vetrom in da nas ne prepiha oz. ohlaja. Človek praviloma vzdržuje razmeroma stalno telesno temperaturo. Na to pa vplivajo tudi zunanji dejavniki: temperatura in vlažnost zraka, kratko in dolgovalovno sevanje ter hitrost vetra.

V zimskem delu leta nas večkrat bolj zebe, kot bi pričakovali glede na temperaturo zraka. Glavni krivec za to je veter. Za ocenjevanje njegovega učinka so razvili poseben indeks zaradi vetra (angleško wind chill indeks). Telo ob vetrovnem vremenu hitro izgublja toploto, zato je občutek mraza veliko močnejši, kot bi bil pri enaki temperaturi ob brezvetrju. Pri pogojih kot smo jih imeli danes dopoldne v Novem mestu, ko je bila temperatura zraka 1 stopinjo nad ničlo, ob tem pa je pihal severovzhodni veter s 17 km/h, je občutek mraza večji oz. kot da je dobre 3 stopinje pod ničlo. Veter je v sunkih dosegel do 31 km/h in to pomeni, da nas je hladilo kot da je temperatura dobrih 5 stopinj pod lediščem.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj