četrtek, 18 aprila, 2024
DomaŠportV&F: Alan Pavlič s svetovnim rekordom na bazenskem SP

V&F: Alan Pavlič s svetovnim rekordom na bazenskem SP

Letos se je CMAS bazensko Svetovno prvenstvo v bazenskem potapljanju na vdih preselilo iz Evrope na bližnji vzhod, v Kuvajt. Pomerilo se je pomerilo 151 tekmovalcev iz 36 različnih držav. V štirih tekmovalnih dneh se je zvrstilo 7 disciplin.

Slovenske barve so zastopali trije tekmovalci: Robert Grošeta in Alan Pavlič iz društva H2O Team iz Maribora ter Vita Kremser iz društva SPIRO iz Kopra.

Alan je postavil nov svetovni rekord v dinamični apneji z enojno plavutjo s preplavano dolžino 200 metrov v veteranski kategoriji od 55 do 59 let. S tem je svoj osebni rekord popravil za kar 27 metrov. Izstopal je tudi potop Roberta v isti disciplini z 203,14 metri.

Alan se je celo leto pred tem osredotočil predvsem na disciplino statika, kjer tekmovalec čim dlje zadržuje vdih pod vodo v mirovanju. Njegovi rezultati na treningih so bili zelo vzpodbudni in nadejali smo se, da bo rezultatsko lovil medaljo vštric z najboljšimi tekmovalci. Za doseganje vrhunskih rezultatov, mora tekmovalec, poleg ustreznim vsakodnevnim treningom, slediti tudi prilagojeni prehrani. Alan je za ta namen v zadnjih šestdesetih dneh pred tekmo s strogim prehranskim režimom namenoma izgubil 9 kilogramov telesne mase. Žal je imel smolo in se mu je zaradi ene napake takoj na začetku potopa ta popolnoma ponesrečil. A je vseeno z rezultatom 7 minut in 26 sekund osvojil odlično deseto mesto.

Po zaključenem svetovnem prvenstvu je povedal: ”Sprva sem bil zelo razočaran po neuspelem potopu v statični apneji, kjer sem imel zelo visoka pričakovanja in sem na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma že stal na odru za zmagovalce. Za osvojitev kolajne v absolutni konkurenci je bilo potrebnih 9min in 9s, kar sem na treningih redno presegal. Na srečo sem izkoristil odlično pripravljenost v disciplini s plavutmi, kjer sem nastopal brez obremenitve, kjer mi je uspel popoln potop!”

Kot zanimivost lahko povemo še, da so z Alanovo enojno plavutjo plavali še Enes Cerimagić, Vanja Peleš (276m) in Vita Kremser.

(Foto: H2O Team)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča